Защо златото не е убежище през 2022 г. въпреки цялата волатилност?

Нарастващата доходност по облигациите и силният долар изместват фокуса от благородния метал

18:45 | 24 октомври 2022
Обновен: 19:06 | 24 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Златото е средство за съхраняване на стойност от хилядолетия, а в модерната история цената му има тенденция да се движи в противоположна посока спрямо цената на акциите и долара, осигурявайки диверсификация в портфейлите на инвеститорите.

Досега през тази година обаче златото не работи като актив убежище за инвеститорите въпреки волатилността на финансовите пазари, пише MarketWatch. Цените на благородния метал достигнаха най-ниските си нива от две години и половина насам в петък сутринта, като най-активните фючърси върху златото поевтиняха с 15,30 долара – или 0,8%, до 1621,10 долара за тройунция. Това беше най-ниското им ниво в рамките на деня след април 2020 г., когато цената на златото се понижи до 1595,20 долара на Comex, сочат данни на Dow Jones Market. Златото се търгува за 1648,03 долара за тройунция малко след 16 часа българско време в понеделник.  

„Ключовият двигател беше увеличението от около 20 базисни пункта в доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, както и последните сигнали, че инфлацията може да е по-устойчива спрямо по-ранните очаквания, което предполага, че Федералният резерв ще продължи да затяга политиката си“, заяви Каролайн Бейн, главен икономист по суровини в Capital Economics. „Разбира се, цената на златото не е паднала толкова, колкото можеше да се очаква от рязкото покачване на реалната доходност. Но смятаме, че намалената ликвидност на обвързаните с инфлацията облигации може да е причина за това разминаване“, добавя тя.

Нарастващата доходност по облигациите и силата на щатския долар намаляват привлекателността на златото. Доходността по 10-годишните ДКЦ беше на прага на нов многогодишен връх в петък (4,226%), след като достигна ниво от 4,225% ден по-рано – най-високото от юни 2008 г.

Междувременно доларовият индекс на ICE – показател за силата на зелените пари спрямо кошница от валути – се повишава с 16,5% от началото на годината.

Златото винаги се е приемало като хедж срещу инфлацията, така че волатилността на пазара и геополитическата нестабилност би трябвало да повишат интереса към него като „актив убежище“. Федералният резерв и други централни банки обаче се противопоставиха на горещата инфлация през тази година, повишавайки лихвените проценти и подклаждайки страхове от рецесия.

„Има възможност цената на златото да спадне допълнително в близко бъдеще, тъй като се адаптира към по-високото, коригирано спрямо ликвидността, ниво на дългосрочна доходност по облигациите, защитени от инфлацията (TIPS)“, коментира Джон Хигинс, главен икономист за пазарите на Capital Economics. Той очаква цената на златото да остане на настоящото си ниво до края на тази година и да се повиши малко през следващата година, когато Фед промени подхода си и реалната доходност се понижи. „Нашите прогнози за края на 2022 г. и края на 2023 г. са за съответно 1650 долара за тройунция и 1700 долара за тройунция“, посочва той.

Очакванията са централните банкери в САЩ да повишат лихвите с нови 0,75% на следващото си заседание в началото на ноември, но по-рано The Wall Street Journal съобщи за възможността скоро темпа на увеличения да се забави.

Гуверньорът на Фед Сан Франциско Мери Дейли също коментира в петък необходимостта централната банка да започне разговори относно забавяне на резкия темп на лихвени повишения.

Участниците на пазара оценяват на 94,5% вероятността от ново увеличение на лихвите със 75 базисни пункта през ноември, показва инструментът FedWatch на CME Group. Фед повиши лихвите с 300 базисни пункта от срещата си през март – един от най-бързите ходове в историята, включително три поредни увеличения със 75 базисни пункта.

Сигналите, че централната банка може да забави темпа на лихвени повишения след заседанието си през ноември насърчи пазарите в петък, като индексът Dow Jones се повиши с 2,5%, S&P 500 – с 2,4%, а Nasdaq – с 2,3%. Въпреки това трите основни индекса все още остават на меча територия от края на септември. От началото на годината S&P 500 се понижава с 21,3%, Dow – с 14,5%, а Nasdaq – с 30,6%.