Интересът към инвестиционното злато в България е огромен

Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, ”В развитие”, 03.06.2022

13:50 | 3 юни 2022
Обновен: 14:58 | 7 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

От началото на годината интересът към покупката на златни инвестиционни продукти в България е огромен и се усили със старта на войната. В момента има лек застой, но въпреки това търсенето продължава да бъде на много високи нива. Търсят се най-много кюлчета от 20 гр., едноунциеви монети и кюлчета от 50 гр. и 100 гр. Това са топ продуктите на нашия пазар, разказа Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, в предаването „В развитие” с водещ Роселина Петкова.

Спадът в цената на златото напоследък отдавам на това, че със започването на войната между Русия и Украйна имаше много голямо спекулативно търсене, както и физическо търсене. Последните месеци сякаш има застой, както на физическия пазар, така и на фючърс пазара на злато, посочи събеседникът.

Сегашните действия на Федералния резерв вкарват волатилност в пазарите и това също не се отразява добре на златото. Вероятно покачването на лихвите ще се отрази негативно на цената, но все още не можем да сме сигурни в това.

„Винаги, когато имаме покачване на дългосрочните лихви, цената на златото намалява. Но няма пряка корелация между нивото на лихвите и цената на златото и това, че Фед повишава лихвите, не винаги означава, че цената на златото трябва да падне. Има много парченца от пъзела, които влияят на цената на златото”.

Що се отнася до пазара на сребро събеседникът отбеляза, че цената на среброто не се е повишила с темпа на цената на златото. Цената е около 22 долара за унция и тя е такава от доста време насам. В ЕС инвестиционното сребро е с ДДС, тоест автоматично това прави инвестицията в сребро по-нерентабилна, особено за физическите лица. При среброто няма проблем с доставките, поръчките се обслужват навреме, но търсенето не е толкова засилено. При златото се наблюдава проблем с доставките и проблемът идва от липсата на достатъчно капацитет в рафинериите, които да обслужат търсенето навреме.

Още за златото като актив убежище по време на криза може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.