BofA: Промяна в курса на Фед ще е положителна за златото през 2023 г.

Цената на благородния метал може да се повиши до 2 хил. долара за тройунция, смятат експертите

16:00 | 3 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Потвърждението от гуверньора на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл от тази седмица, че централната банка ще забави темпа на повишаване на лихвените проценти, помогна за покачването на индекса S&P 500 отново до ниво от над 4000 пункта.

В основата на възстановяването на бенчмарка с 14% от най-ниското ниво, което достигна в средата на октомври, са скорошните отстъпления в доходността по облигациите и цената на долара – движения, които очевидно са свързани с очакванията спрямо политиката на Фед, пише MarketWatch. Доларовият индекс проби нивото под своята 200-дневна пълзяща средна, докато доходността по 10-годишните облигации също се понижава.

Тази промяна е положителна за друг актив: златото.

Цената на благородния метал, измерена чрез фючърсните договори за предния месец на COMEX, се повиши с 3,1% в четвъртък и възстанови нивото си от 1800 долара за тройунция. Това е най-големият ѝ дневен ръст от април 2020 г. и най-високото ѝ ниво от август насам.

Цената на

Цената на златото се възстановява. Източник: FactSet 

Екипът на Bank of America за стоковата борса, ръководен от Франсиско Бланч, смята, че има пространство за още ръстове пред цената на златото. В изчерпателна прогноза за суровините за 2023 г., публикувана наскоро, BofA казва, че цената може да надхвърли 2000 долара за тройунция през следващата година, тъй като от всички благородни метали „златото може да спечели най-много... от промяната в курса на Фед“.

„На фона на относително ограничената си търговска употреба, цената на златото винаги е била задвижвана от инвеститорското търсене“, посочват от банката. И добавят, че това търсене – от своя страна – се влияе от разходите по заемите и посоката на цената на долара.  

„Промяна в курса отвъд агресивните лихвени повишения през 2023 г. трябва да върне някои купувачи на пазара“.

Това вече е видимо за някои големи играчи. Покупките на централните банки се възстановяват през 2022 г., като паричните власти в Турция, Египет, Ирак и Индия добавят кюлчета към притежанията си, отбелязват от BofA.

Последното проучване на Световния съвет по златото показва, че е малко вероятно тази тенденция да се промени, като 25% от централните банки очакват да увеличат експозицията си към благородните метали допълнително, в сравнение с 21% миналата година.

Покупки на

Покупки на злато от централните банки. Източник: Световен съвет по златото, BofA

Централните банки обаче съставляват само около 20-процентен дял от това, което BoFA нарича „обща имплицитна инвестиция“ за златото, така че техният интерес не е достатъчен, за да задвижи рали. За тази цел златото се нуждае от повишено търсене за „натрупване на кюлчета, физически обезпечени борсово търгувани фондове (ETF), извънборсови нетни инвестиции и покупки в официалния сектор“.

„Въпреки че централната банка на САЩ по всяка вероятност ще продължи да затяга паричната политика, темпът на повишаване на лихвите трябва да започне да се забавя. Този обрат вероятно ще доведе нови инвеститори на пазара. По този начин, тъй като физическото търсене вече е силно от някои страни, ние вярваме, че цените на златото ще се повишат през второто полугодие на 2023 г.“, заключават стратезите на BofA.

Има и още един фактор, който банката не споменава. Някои наблюдатели на пазара спекулират, че една от причините златото да не поскъпне толкова, колкото се очакваше през последните години, е, че значителна група от потенциални инвеститори вместо това беше привлечена от крипто. На фона на безпокойството на криптопазара днес някои от тези играчи може все пак да предпочетат златото.