Дори централните банки купуват злато за зомби апокалипсиса

Правителствата в развиващите се икономики изграждат своите запаси от кюлчета, тъй като доверието - и добрите отношения със САЩ - се разпадат, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg

08:28 | 7 ноември 2022
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководството с инструкции за оцеляване на зомби апокалипсис е доста просто. След като оборудвате бункера си с консерви и огнестрелни оръжия, снабдете се с кюлчета злато. Ще ви трябват, за да си купите куршуми и да излезете с подкуп от някоя и друга смъртоносна битка.

Това е линия на мислене, която може да свържете с капризни любители на златото, но не е много далеч от обосновката зад паричните потоци на пазара на благородни метали в момента – и нациите са начело. Централните банки са купили 400 метрични тона злато през тримесечието до септември, съобщи Световният съвет по златото тази седмица. Това е рекорден приток наравно с това, което биха закупили за цяла година в нормално време.

В прословутия непрозрачен свят на правителствената търговия със злато не винаги е ясно кои са най-големите купувачи. Паричните власти са толкова големи играчи, че могат да изкривят целия пазар, като покажат какво правят, една от причините цените да се сринат през 90-те и 2000-те години, когато някои от европейските централни банки продаваха в унисон.

Има един очевиден общ фактор между декларираните купувачи обаче: всички са от нации, изправени пред сериозни проблеми. Турция, чиято лира падна с 52% през годината до септември, добави 95,5 тона към златните си запаси през същия период. Египет купи 44,8 тона, докато неговият паунд падна с 20%. Покупката на Индия от 40,5 тона беше съчетана с отслабване на рупията с 8,7%. Динарът на Ирак е фиксиран спрямо долара, но суаповете за кредитно неизпълнение, защитаващи срещу неплащане на дълговете му, се повишиха до близо 9% през септември, дори след като бяха закупени 33,9 тона от метала.

Това е любопитна ситуация. Натрупването на кюлчета в трезора на централната банка отдавна е мощен сигнал за инвеститорите, че правителството ще бъде разумен и надежден кредитополучател. Никакво купуване на злато обаче няма да убеди никого, че фискално неудържаното египетско правителство е добър кредит. 10-годишните облигации на САЩ, които в момента дават доходност от 4,2%, също изглеждат много по-добро предложение от метал, който не плаща лихва, особено сега, когато златото вече не превъзхожда общата възвръщаемост на държавния дълг.

Кюлчетата имат едно изключително предимство: за разлика от облигациите, те не ви обвързват във взаимоотношения с ненадежден контрагент. Държавният дълг на САЩ в един момент беше най-твърдата форма на валута, истинска безрискова инвестиция. След това, през февруари, координираните санкции срещу централната банка на Русия изпариха по-голямата част от резервите от 498 милиарда долара, намиращи се в нейния баланс. Европейският съюз сега обмисля използването на тези средства за плащане на възстановяването на Украйна, съобщи Bloomberg News миналата седмица. В свят, в който не можете да се доверите на никого, има смисъл да се защитите с метал.

Погледнато през тази призма, покупките от Турция и Египет попадат на фокус. Въпреки че и двете нации са ключови съюзници на САЩ, те видяха как отношенията им с Вашингтон се влошиха значително през последното десетилетие, тъй като техните правителства се оказаха по-благосклонни към нарастващите авторитарни сили. Пътят пред международните отношения сега е по-несигурен, отколкото е бил от десетилетия. В този свят има смисъл резервите на централната банка да не са твърде силно обвързани с връзки с която и да е държава.

Поведението на тези по-малки нации също е ключ към идентичността на най-големите купувачи на пазара. Декларираните купувачи представляват само около 120 тона от 400-те тона, които централните банки купиха през септемврийското тримесечие, но можете да добиете добра представа за другите кандидати, като погледнете кои държави са натрупали най-големите излишъци по текущата сметка. (Такива излишъци, в края на краищата, са балансите, които правителствата използват, за да закупят своите валутни резерви.) Извън Европа, която спря широкомащабните покупки на кюлчета преди десетилетия, най-големите играчи са всички нации, чиито връзки със САЩ се влошават с всеки изминал ден: Китай, Русия и Саудитска Арабия.

Ролята на долара като водещо средство за размяна в света остава неоспорима. Около 88% от валутните транзакции включват долара тази година, според Банката за международни разплащания. Въпреки това делът му в резервите на централните банки намалява бързо - от 65% в края на 2016 г. до 59% по-рано тази година.

Това почти сигурно е резултат от все по-твърдото виждане на Вашингтон за господството на валутата му през последните години, независимо дали означава принуждаване на френските банки да се подчиняват на санкциите на САЩ, принуждаване на политиците в Хонконг да получават плащания в купчини банкноти или блокиране на руските резерви от глобалната икономика.

Такава ситуация прави златото да изглежда като привлекателна алтернатива. Дори тогава обаче има рискове. Венецуела е в продължение на три години в поредица от съдебни дела в Лондон за това дали нейният де факто президент или неговият политически съперник трябва да контролира резервите в кюлчета в банковите трезори на града. Засега лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който е признат от правителството на Обединеното кралство, изглежда печели. Когато дойде зомби апокалипсисът, дори златото може да не е достатъчно, за да ви спаси.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.