Кешът вече е крал, не златото

Инвеститорите виждат в силния долар хедж срещу възможна по-дълбока рецесия

13:30 | 15 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg
Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Въпреки че златото отдавна се смята за сигурно убежище във времена на пазарна волатилност, инвеститорите всъщност се оттеглят от метала сега, насочвайки се към друг актив - парите, пише Yahoo Finance.

Цените на златото паднаха с 2,2% в сряда след съобщения, че Федералният резерв на САЩ може отново да повиши лихвените проценти, този път със 100 базисни пункта (б. п.). Част от причината за спада в цените на златото е, че инвеститорите реагират на новината за това потенциално увеличение на лихвените проценти, което може да накара икономиката да навлезе в пълна рецесия. Това ги кара да изоставят благородния метал в полза на кеша.

Основи на инвестициите в злато

Инвестицията в злато може да е най-старата в света и все още е опция, която много хора използват. Обикновено тя се разглежда като възможност за хедж срещу инфлацията, тъй като стойността на метала обикновено е независима от други активи като акции и облигации.

Има много начини за инвестиране в злато, включително чрез закупуване на физически кюлчета; закупуване на висококачествени златни бижута; инвестиране във фючърси; или използване на взаимен фонд, обвързан със златото.

Защо инвеститорите предпочитат пари в брой пред злато?

Инфлацията е силно ускорена в САЩ в момента - всъщност тя достига нива, каквито не са виждани от десетилетия насам. Като част от плана за борба с увеличението на цените, Фед повишава лихвените проценти от началото на годината, като планира да го направи отново на следващото си заседание. На практика това затруднява американците да получават заеми, което означава, че ще циркулират по-малко пари и инфлацията ще се забавя. Една от последиците от това може да е рецесия, но служителите на Фед решиха, че борбата с инфлацията е по-важна.

Друго въздействие на по-високите лихвени проценти е скок в стойността на долара. Той се търгува на нива спрямо британския паунд и еврото, каквито не е достигал от дълго време. Докато това означава, че пътуването на един американец до Лондон, например, ще му излезе по-евтино, отколкото преди няколко месеца, инвеститорите виждат в долара силен хедж срещу възможна по-дълбока рецесия.

Активно управляваните взаимни фондове записват най-добрата си година от 2009 г. насам, като разпределят повече от своите активи в кеш.

На фона на силния долар и високите лихвени проценти, парите в брой не са за пренебрегване и дори могат да донесат стабилна възвръщаемост, подобна на тази при депозитните сертификати (CD). 

Цените на златото се понижават, тъй като все повече инвеститори се отказват от благородния метал в полза на кеша. Това отчасти се дължи на нарастващите лихвени проценти, помпащи силата на долара, който се използва като убежище в лицето на възможна предстояща рецесия.