Силният долар в голяма степен е незасегнат

Норман Виламин, инвестиционен директор Управление на активи, UBP

23:29 | 15 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Търсим признаци, че Фед е сериозен в усилията си да овладее инфлацията и да я свали до 2% и според някои трябва да стигне до поне 4% лихва в края на годината. Това оценено ли е като гледате сегашните пазари?

Не точно. Доходността по двугодишните облигации е на около 2,7%. Има още малко възможност да расте. Но видяхме, че дори при 10-20 базисни пункта пазарите трудно преоценяват.

Така че има още какво да се направи.

Каква е оценката ви като говорим за 4-4,5%. Рей Далио каза, че лихвата ще стигне 4,5% и това ще означава 20% спад на акциите.

Да, ако говорим за 4,5%, това ще означава, че Фед постига успех в овладяване на инфлацията до около 2-2,5% догодина. Така че в известен смисъл това носи голямо доверие в политиката на Фед. Те изглеждат твърдо решени. Пазарът вярва, че няма да отстъпят.

Но всеки инфлационен шок извън този диапазон означава, че дори 4,5% би било малко.

Значи доларът е единствената игра, така ли?

Силата на долара според нас се запазва. Но BoJ ще се опита да действа срещу него. ЕЦБ започна да ускорява мерките си по затягане на монетарната политика.

Така че ще има много повече волатилност и война на валутните пазари. И рискът за инвеститорите е дали пазарните ефекти на слаба волатилност ще се насочат към по-висока волатилност в бъдеще.

Ще ви задам основния въпрос за тази сутрин – коя е най-добрата търговия преди заседанието на Фед следващата седмица?

Ние смятаме, че като говорим за валутни курсове, най-добрата стратегия е къси позиции за паунда оттук нататък. Смятаме, че BoE е ограничена в борбата с инфлацията при това, което се случва с икономиката на страната.

Фед е твърдо решен да продължава.

И рискът е паундът да тръгне към паритет в следващите месеци.