Силният долар изтри милиарди от печалбата на американските корпорации

Валутата достигна 20-годишен връх, което натежава върху компаниите с глобална дейност

10:52 | 25 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високите нива на щатския долар изтриха милиарди долари от печалбата за второто тримесечие на американските компании, което накара много от тях да коригират надолу прогнозите си за остатъка от годината, пише Financial Times.

Списъкът с компании, които се считат за индикатори за цели сектори и които понесоха удари за милиони или дори милиарди става все по-дълъг, след като този месец американската валута достигна най-високите нива от 20 години. Сред тях са IBM, Netflix, Johnson & Johnson и Philip Morris. Очаква се тази група да нарасне и с титани в технологичната индустрия като Apple и Microsoft. Те генерират значителна част от своите приходи извън САЩ и до дни също ще публикуват отчетите си за 2-рото тримесечие.

Валутният шок обърка сезон на отчети, който беше внимателно проучен за признаци на отслабване на световната икономика, тъй като високата инфлация и по-затегнатата парична политика натежава върху търсенето на бизнеса и потребителите. Икономическите данни вече сигнализират за отдръпване на активността, тъй като инфлацията намалява реалната покупателна способност на потребителите.

„Дори ако доларът спре да поскъпва, нивата, които наблюдаваме през последните 12 месеца, ще бъдат достатъчни, за да предизвикат по-нататъшни понижения на прогнозите за печалба дори само поради предизвикателствата на валутния курс“, каза Макс Кетнер, стратег от HSBC.

Доларът беше подкрепен от Федералния резерв, който рязко увеличи лихвените проценти в опит да охлади инфлацията, която през юни достигна 40-годишен връх. Очаква се банката отново да увеличи лихвите тази седмица и да продължи да затяга политиката през тази година, за да ограничи търсенето, като вдигне лихвените проценти далеч над тези в Европа и Япония. По-високите лихвени проценти обикновено привличат чуждестранни инвеститори, повишавайки търсенето на валутата.

Но американските компании с мащабни дейности в чужбина страдат, тъй като силният долар намалява стойността на международните им продажби и ги прави по-малко конкурентоспособни в сравнение с местните компании. Забавянето в цяла Европа и блокирането в Китай, предназначено да ограничи разпространението на случаите на Covid-19, също се оказват трън за американските компании с големи чуждестранни операции, тъй като търсенето намалява.

През изминалата седмица IBM предупреди, че укрепването на долара може да намали приходите ѝ за тази година с 3,5 милиарда долара, включително с около 900 милиона само през второто тримесечие. Johnson & Johnson сви своите насоки, тъй като производителят на вода за уста Listerine предупреди, че бързото покачване на долара може да намали продажбите му с 4 млрд. долара тази година. Валутният курс изтри 500 млн. от печалбата на производителя на цигари Philip Morris за тримесечието, компанията за стрийминг Netflix, изчисли, че скъпата валута ѝ е струвала 339 милиона долара в продажби между април и юни.

Те се присъединяват към дълъг списък от компании, сред които включително Microsoft, Salesforce и Medtronic. Те вече бяха повдигнали въпроса преди доларът да скочи до паритет спрямо еврото.

„Скоростта на поскъпване е най-рязката, която сме виждали от над 10 години“, казва Джеймс Кавано, главен финансов директор на IBM, по време на конферентния разговор с инвеститорите. „Всички валути, които хеджираме, над половината от тях са с двуцифрен спад спрямо щатския долар тази година. Така че за мен ситуацията е безпрецедентна“.

Кавано каза, че IBM е хеджирала около 35 от над 100-те валути, в които е извършвала бизнес. Този отговор, съчетан с големия валутен удар, който е „разгневил“ някои инвеститори, според Даян Джафи, старши портфолио мениджър на TCW. Акциите на IBM поевтиняха с 5% след резултатите, въпреки че компанията засенчи очакванията на Уолстрийт.

Доларът има огромно значение за технологичните гиганти, предвид техния отпечатък в чужбина. Goldman Sachs изчисли, че 59% от продажбите на технологичните компании в S&P са генерирани извън САЩ. Това е далеч над средното за публично търгувана компания с голяма капитализация в САЩ; групите S&P 500 като цяло са направили 29% от приходите си от 14 трилиона долара за 2021 г. в чужбина.

„Някои компании изпитват малко по-големи трудности от други с долара“, казва Джафи. „Въпреки че оценките в технологичния сектор са спаднали доста, ние все още искаме да бъдем много предпазливи поради опасенията за валутните курсове, защото те засягат технологичните компании повече от други сектори.

Възвръщаемостта показва, че инвеститорите предпочитат акции на компании, които развиват дейност предимно в САЩ. Тази година индексът на Goldman за американските компании с големи международни експозиции е паднал близо два пъти повече в сравнение с местния му еквивалент, съответно с 19,6% спрямо 9,1%.

Засега резултатите за второто тримесечие остават добри - като цяло се очаква да са се увеличили с 10% спрямо предходната година. Но тази цифра може да е по-близо до 12%, ако не беше ефектът от силния долар, според изчисления на Джонатан Голуб, ръководител на стратегията за акции на САЩ в Credit Suisse. Той каза, че всяко увеличение от 8 до 10% на доларовия индекс намалява приблизително 1% от печалбата на S&P 500.

Ефектите на долара върху печалбите често изостават от действителната промяна във валутата, като силният долар може да влияе няколко тримесечия напред, дори ако темпът на поскъпване се забави. Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay, очаква доларът да достигне връх сега, предвид, че много инвеститори залагат, че Фед ще трябва да смекчи агресивния си темп на повишаване на лихвените проценти, докато икономиката на САЩ се охлажда.

„Големият ръст на щатския долар, особено спрямо еврото и йената, оказа значително въздействие върху приходите, което вероятно ще усетим през няколко тримесечия“, каза Шамота.