НАТО предупреждава, че Русия картографира критични активи на ЕС и САЩ

Руските "патрули в Атлантическия океан и в целия Атлантически океан са на високо ниво, през повечето време на по-високо ниво от това, което сме виждали през последните години",

13:49 | 4 май 2023
Автор: Наталия Дрождяк
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ръководител в разузнаването на НАТО заяви, че Русия картографира критични подводни системи и предупреди за значителен риск Москва да се насочи към инфраструктура в Европа и Северна Америка.

"Съществува повишена загриженост, че Русия може да се насочи към подводни кабели и друга критична инфраструктура в опит да наруши живота на Запада и да спечели влияние срещу онези държави, които оказват подкрепа на Украйна", заяви пред репортери Дейвид Катлър, помощник-генерален секретар на военния алианс по въпросите на разузнаването и сигурността.

Членовете на Организацията на Северноатлантическия договор се надпреварват да осигурят по-добра защита на подводната критична инфраструктура, след като взривовете на газопровода "Северен поток" миналата есен показаха трудностите при наблюдението на съоръженията и идентифицирането на нападателите.

Става въпрос за защита на системи като подводните кабели, които осигуряват 95% от интернет комуникациите и по които всеки ден се извършват финансови транзакции на стойност около 10 трилиона долара, според НАТО.

"Русия активно картографира критичната инфраструктура на съюзниците както на сушата, така и на морското дъно, като тези усилия се подкрепят от руските военни и граждански разузнавателни служби", заяви Катлър. Той предупреди за "постоянен и значителен риск", че Русия може да атакува съюзнически системи.

Русия обвини "англосаксонските" съюзници за взривяването на газопроводите "Северен поток", отричайки западните обвинения, че е насочила атаките си към собствените си връзки. Но поредните инциденти през последните месеци, при които изглежда, че руски шпионски кораби действат в близост до съюзнически системи, засилиха безпокойството.

През март адмирал Енрике Гувея е Мело, ръководител на португалските военноморски сили, заяви пред държавната радио- и телевизионна компания RTP, че руски кораб в близост до португалския островен регион Мадейра е шпионски кораб, който следи и измерва подводни кабели.

Руски патрули

В съвместно разследване, публикувано през април от датски, финландски, шведски и норвежки обществени радио- и телевизионни оператори, се казва, че руски военни и граждански кораби са картографирали инфраструктурата на морското дъно в Балтийско и Северно море.

Руските "патрули в Атлантическия океан и в целия Атлантически океан са на високо ниво, през повечето време на по-високо ниво от това, което сме виждали през последните години", каза Катлер. Той добави, че Русия изглежда се насочва към подводната инфраструктура в широкия Атлантически океан, Балтийско и Северно море. 

Като една от причините за повишената загриженост Катлър посочи военната стратегия на Русия, която призовава за бързо унищожаване на критична инфраструктура в ранните етапи на конфликта - тактика, наблюдавана в Украйна.

Програма за разузнаване

Усилията на Москва се ръководят отчасти от програмата за подводно разузнаване в Министерството на отбраната и се подкрепят от военните и гражданските разузнавателни служби, които разполагат със значителни ресурси в цифровата, космическата, въздушната, сухопътната и морската област, каза той.

Макар че Китай също е активен в тази област, Катлър каза, че той се интересува повече от закупуването на инфраструктура, отколкото от тестването на уязвимостите на други. Той добави, че съществуват и заплахи от страна на терористи и други групи, особено там, където кабелите или инфраструктурата се срещат със сушата.

Наскоро НАТО създаде звено за координация на подводната инфраструктура, ръководено от генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вирман, което има за цел да повиши сигурността на съюзническите системи чрез обмен на най-добри практики, информация и технологии за защита на връзките.

Тъй като наблюдението на подводната инфраструктура е особено трудно предизвикателство, Вирман заяви, че НАТО иска да добави още едно ниво на наблюдение към своите системи, за да идентифицира подозрително поведение в близост до или над критични подводни кабели и тръбопроводи, като анализира данни за сигнали, които могат да сочат за манипулация.