Гърция и Египет подписаха за първата подводна енергийна връзка между Европа и Африка

Като част от проекта Кипър трябва да подпише подобно споразумение с Египет в събота

07:30 | 15 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърция и Египет постигнаха споразумение, което поставя началото на подводен кабел за енергия от възобновяеми източници от Северна Африка към Европа, първата подобна инфраструктура в Средиземноморието.

Гръцкият енергиен министър Костас Скрекас и неговият египетски колега Мохамед Шакер подписаха меморандум за разбирателство по проекта на церемония в Атина, предаде "Ройтерс".

"Подобна взаимовръзка е печеливша за Гърция, Египет и Европейския съюз", каза Скрекас.

Той каза, че проектът ще помогне за изграждането на източен средиземноморски енергиен коридор и ще подобри сигурността на енергийните доставки в региона.

Сделката идва, когато Гърция, Кипър и Израел планират да построят Евро-Азиатския интерконектор, най-дългият и най-дълбок подводен захранващ кабел, пресичащ Средиземно море, на цена от около 900 милиона долара.

Гръцко-египетският меморандум създава работна група на високо равнище от висши служители, представители на операторите на електропреносни мрежи и регулаторите на енергия.

Групата ще проучи средствата и финансирането за изпълнението на проекта и ще улесни навременното издаване на разрешителни и одобрения, необходимите проучвания за осъществимост, каза Скрекас.

"Ние сме в началото на важен проект и съм сигурен, че всички ще направим всичко възможно да го видим успешен възможно най-скоро."

Като част от проекта Кипър трябва да подпише подобно споразумение с Египет в събота.

"Електрическата взаимовръзка между Египет и Гърция ще постигне ... добре свързана мрежа в Източното Средиземноморие", каза египетският енергиен министър Шакер, добавяйки, че това ще засили навлизането на зелена енергия в микса за производство на електроенергия на Европейския съюз.

Споразумението допълнително укрепва връзките между Гърция и Египет, които миналата година подписаха споразумение за техните морски граници, което им дава права върху природните ресурси.