Германски следователи са намерили украинска връзка в саботажа на "Северен поток"

Няма доказателства, че украинските власти са поръчали атаката или са участвали в нея, а не се изключва и да става дума за операция под "фалшив флаг" от страна на Москва

13:34 | 8 март 2023
Обновен: 13:37 | 8 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските прокурори са открили "следи" от доказателства, сочещи, че украинци може да са били замесени в експлозиите, взривили газопроводите "Северен поток" през септември 2022 г., според съобщения в германските медии във вторник.

Следователите идентифицираха лодка, която потенциално е била използвана за транспортиране на екипаж от шест души, оборудване за гмуркане и експлозиви в Балтийско море в началото на септември. След това на тръбопроводите са били поставени взривове, според съвместно разследване на германските обществени медии ARD и SWR, както и вестник Die Zeit.

Германските медии казват, че яхтата е била наета от компания, базирана в Полша, която "очевидно е собственост на двама украинци".

Досега обаче не са установени ясни доказателства кой е поръчал атаката.

В първата си реакция правителството на Украйна отхвърли да има каквато и да е роля.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, отрече украинското правителство да е замесено в атаките по тръбопровода. "Въпреки че обичам да събирам забавни конспиративни теории за украинското правителство, трябва да кажа: Украйна няма нищо общо с инцидента в Балтийско море и няма информация за "проукраински диверсионни групи", написа Подоляк в Twitter.

Три от четирите тръби, съставляващи подводните газопроводи "Северен поток" 1 и 2 от Русия до Германия, бяха унищожени от експлозии през миналия септември. Германия, Швеция и Дания започнаха разследване на инцидент, за който бързо се установи, че е "саботаж".

Съобщенията в германските медии – които идват заедно с публикация на New York Times във вторник, който казва, че "разузнаването предполага, че проукраинска група" е саботирала тръбопроводите – подчертават, че няма доказателства, че украинските власти са поръчали атаката или са участвали в нея.

New York Times пише, че официални лица смятат, че Русия не е имала мотив да извърши атаките, докато Украйна ги е имала. Това противоречи на официалните изявления, включително на бившия шеф на германското разузнаване, който каза, че Москва има най-силния мотив, тъй като вече бе спряла транспортирането на газ по тръбопроводите и се е нуждаела от извинение, за да избегне плащането на неустойки за неспазване на дългосрочните договори за доставка на газ, които е имала с Берлин.

NYT прави някои грешки в твърденията си, че "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са "две тръби", а не четири. Също така не се споменава, че един от тези четири тръбопровода е останал невредим от експлозиите и според германски служители все още може да транспортира газ.

Всяко потенциално участие на Киев в атаката би рискувало да обтегне отношенията между Украйна и Германия, която е един от най-важните доставчици на цивилна и военна помощ за страната, докато тя се бори срещу пълномащабното нахлуване на Русия.

Според разследването на германската прокуратура, цитирано от германските медии, екипът, който е поставил експлозивните заряди върху тръбопроводите, се е състоял от петима мъже - капитан, двама водолази и двама водолазни помощници - както и една жена лекар, всички от тях с неизвестна националност и работещи с фалшиви паспорти. Те са напуснали германското пристанище Рощок на 6 септември с наетата яхта, се казва в доклада.

Добавя се, че по-късно яхтата е върната на собственика "в непочистено състояние" и че "на масата в кабината следователите са успели да открият следи от експлозиви".

Но в докладите се казва също, че следователите не могат да изключат, че потенциалната връзка с Украйна е била част от операция под "фалшив флаг", целяща да хвърли вината върху Киев за атаките.

Говорителят на правителството в Берлин каза, че "преди няколко дни Швеция, Дания и Германия информираха Съвета за сигурност на ООН, че разследванията продължават и че все още няма резултат".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли съобщенията за украинско участие във взривяването на "Северен поток", като каза в публикация в Telegram, че те имат за цел да отвлекат вниманието от по-ранни, необосновани съобщения, че САЩ са унищожили тръбопроводите.