В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Картографирането на ключови индустрии улеснява инвеститорите и институциите

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria, В развитие, 14.09.2020

14:28 | 14 септември 2020
Обновен: 16:31 | 14 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Проектът за картографиране на ключови индустрии у нас BG Industry Map е първата официална изява на Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ), която обхваща 28 асоциации и клъстери от различни сектори, водещите от които са автомобилната индустрия и целият IT сектор. Тези карти внасят доза яснота и опростяват работата на инвеститори и институции, заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Базите данни са интерактивни. Те не само могат да бъдат изтеглени, а по тях могат да се правят различни сечения. Който иска да прави автомобилна електроника, например, той вероятно ще иска да провери картата и на производителите на електроника", уточни Станиславов.

"Интерактивната версия на картата е обвързана с търговския регистър. Проследява се динамиката на развитие в съответната индустрия. Обхванати са 13 индустрии, включително образователната. В момента изследването включва около 40 хил. компании - около 10% от всички регистрирани дружества в страната. Те съответстват на оборот на около 36 млрд. евро".

Гостът разкри, че в Пловдив са привлечени над 140 предприятия за последните 10 г.

"Градът продължава да се радва на интерес, но като размер на инвестициите е изпреварен от област София", допълни той.

Архитект Станиславов е убеден, че по-малките области могат да направят много за привличане на инвестиции. 

"Вижда се успехът на градове като Враца, Шумен, Стара Загора, Бургас. Условията са да има адекватни индустриални зони със съответната инфраструктура и гарантиране на достатъчно квалифициран персонал", изтъкна той.

Гостът подчерта, че пролетта е била трудна за аутомотив индустрията, но постепенно тя се е реорганизирала в хода на кризата и успешно се преориентира в прехода към електромобили.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук