Разтревожени трейдъри разработват стратегии за пазарните трусове в понеделник

Новината за поглъщането на Credit Suisse от UBS Group AG донесе известно облекчение на търговците, напрежението на пазара все още е високо

09:33 | 20 март 2023
Обновен: 09:35 | 20 март 2023
Автор: Ксения Галучко, Майкъл Мсика
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като съдбата на на Credit Suisse Group AG беше решена окончателно инвеститорите се подготвят за още една изтощителна търговска седмица.

Брокери, като Антъни Коен от Market Securities, се включиха в разговори с нервни клиенти през уикенда и прегледаха докладите за швейцарските банки, регионалните кредитори в САЩ и начините по които ще се отрази заседанието на Федералния резерв тази седмица.

В края на неделния ден, Коен се готвеше за още една дълга работна нощ. Планираше да остане буден до отварянето на американските и европейските борсови фючърси и да се прибере рано в понеделник.

Други правеха същото. "От сега до късно вечерта ще бъда прикован към новините, опитвайки се да разбера какво да правя рано сутринта", каза Алберто Токио, мениджър на фонд в Kairos Partners в Милано. "През последния час вече имах няколко разговора с мениджъри на фондове и един голям клиент".

Макар че новината за поглъщането на Credit Suisse от UBS Group AG донесе известно облекчение на търговците, които се притесняваха, че в понеделник ще останат без сделка, напрежението на пазара все още е високо. За втори пореден уикенд трейдърите са залепени за екраните си, наблюдавайки и чакайки разгръщането на поредната банкова криза.

Акциите на

Поглъщането на Credit Suisse със сигурност ще предизвика шокова вълна сред европейските активи и може да има мащабни последици за пазара на облигации от допълнителен капитал от първи ред (AT1) на стойност 275 млрд. долара - категория дълг, която е предназначена да служи като буфер, когато банките започнат да фалират.

Сделката включва отписване на облигациите AT1 на Credit Suisse, което ще доведе до загуба на около 16 млрд. швейцарски франка (17,3 млрд. долара), което е най-голямата загуба на пазара на този вид дълг.

Рисковите облигации на Credit Suisse на стойност 17 млрд. долара вече нямат стойност.

UBS плаща 3 млрд. франка за банката, което е по-малко от половината от 7,4 млрд. франка, които Credit Suisse струваше в края на търговската сесия в петък. Credit Suisse е загубила 98% от стойността си от пика през 2007 г. насам.

"Не мога да се сетя за нито едно поглъщане или сливане на големи банки в миналото, което да е минало гладко", каза Гилермо Ернандес Сампере, ръководител на отдела за търговия в мениджъра на активи MPPM GmbH.

Любимецът на

Търговията на валутните пазари в Азия започна стабилно, което дава ранен признак за завръщане на известно спокойствие на пазарите. Въпреки това скоростта, с която сътресенията обхванаха банковата индустрия, продължава да е в съзнанието на инвеститорите.

"Разликата днес е, че всичко се случва по-бързо, движенията се засилват", каза Бен Ричи, ръководител на отдела за европейски акции в Abrdn Investments Ltd. "Определено има тягостно усещане".

Индивидуалните клиенти и институциите са все по-загрижени за това къде се съхраняват парите им, казва Марк Грант, главен глобален стратег в Colliers Securities. Той заяви, че призовава клиентите си да бъдат консервативни поради нестабилността, която вижда във финансовата система, създадена от бързото повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки.

"През уикенда проведох много разговори с клиенти и институции", каза той. "На сутринта ще видим как стоят нещата, но не очаквам да са много добри".

За други трейдъри сътресенията означават възможности. Андреа Туени, ръководител на отдел "Търговия с продажби" в Saxo Banque, заяви, че се радва на възможностите по време на търговията в понеделник.

"Лично аз мисля, че е доста приятно, когато има действие", каза той. "Разбира се, никой не се радва, че за някои е трудно. Но пазарната среда преди това беше плоска с комбинацията инфлация-рецесия-централни банки и всичко се повтаряше постоянно".

Рикардо Гил, ръководител на отдела за разпределение на активи в Trea AM, казва, че засега "дори няма да се доближава" до банковите акции. "Пазарите са неликвидни както при акциите, така и при активите с фиксирана доходност и очакваме да стане още по-зле. Ключово ще бъде какво ще направи Фед; очакваме той да повиши лихвите".