Новият премиер на Китай постави под въпрос нуждата от отделяне от САЩ

Според него Китай и САЩ са "тясно свързани икономически" и двете страни се възползват взаимно от развитието си

09:50 | 13 март 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Новият китайски премиер Ли Цян изтъкна значението на търговските връзки със САЩ и постави под въпрос необходимостта от отделяне - знак, че Пекин може би се опитва да сложи край на тлеещото напрежение с Вашингтон.

Ли заяви, че Китай и САЩ са "тясно свързани икономически", като добави, че и двете страни се възползват взаимно от развитието си и посочи миналогодишния двустранен търговски обмен, който достигна рекордни стойности.

"Знам, че през последните години някои в Съединените щати тръбят за идеята за отделяне от Китай и понякога това може да се превърне в доста гореща тема в медиите, но се чудя колко хора могат наистина да се възползват от този вид шум", каза Ли.

Коментарите дават известен оптимизъм, че отношенията между двете най-големи икономики в света няма да се влошат още повече. Връзките се влошиха миналия месец, когато САЩ свалиха балон, който според тях е бил шпионски. Китай нарече това пресилена реакция, като заяви, че устройството е събирало метеорологични данни, когато се е отклонило от курса.

Коментарите на Ли контрастират със забележките на президента Си Дзинпин отпреди седмица, когато той се опита да мобилизира китайския частен сектор, за да помогне за преодоляване на "сдържането" от страна на САЩ и други държави - рядка пряка критика към най-големия търговски партньор на страната.

Малко след това новият външен министър Цин Ган използва първия си голям брифинг за пресата, за да заяви, че конкуренцията на САЩ "означава да сдържа и потиска Китай във всяко отношение" - коментари, които идват в момент, когато администрацията на Байдън предприема действия за ограничаване на Китай от напреднали технологии.

В изказването си от днес Ли също се позова на мнението на Пекин, че Вашингтон се опитва да ограничи напредъка на Китай, макар че езикът му не беше толкова рязък, колкото този, използван от Си и Цин.  

Ли заяви, че "Китай и Съединените щати могат и трябва да си сътрудничат", като добави, че "потискането не е в ничий интерес".

Ли, който беше шеф на комунистическата партия в Шанхай заяви, че има голям опит в разговорите с ръководители на мултинационални компании, включително много от САЩ.

"Всички те ми казаха, че са оптимистично настроени за бъдещето на Шанхай и Китай", каза той. "Всички те се надяват да видят сътрудничество между всички страни в света".

По-рано този месец в доклад на Американската търговска камара в Китай се казва, че за първи път от около 25 години азиатската страна не е сред първите три инвестиционни приоритета за мнозинството от американските фирми, тъй като геополитическото напрежение и вътрешноикономическите проблеми карат бизнеса все повече да се ориентира към други страни.