Най-тежкият атентат в Пакистан от години насам уби 80 души в джамия

След период на относително спокойствие се наблюдава рязък скок на насилието в Пакистан

10:45 | 31 януари 2023
Автор: Камран Хайдер
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Най-тежкият самоубийствен атентат от повече от четири години насам стана в джамия в строго охраняван комплекс в северозападния пакистански град Пешавар, убивайки най-малко 80 души и оставяйки десетки ранени, съобщиха болнични и спасителни работници.

До днес сутринта спасителите от благотворителната фондация "Едхи" са преброили най-малко 80 тела, казва Инкилаб Хан, началник на смяна във фондацията. Броят на жертвите може да нарасне, тъй като няколко тежко ранени са разпръснати между няколко болници, допълни той.

Обикновено за молитва се събират около 300-400 души всеки ден в джамията, разположена в района, където се намират полицейското управление и други държавни служби в града, заяви пред репортери началникът на полицията в Пешавар Мохамед Иджаз Хан. Градът е столица на провинция Хайбер-Пахтунхва, която граничи с Афганистан и е сцена на някои от най-тежките прояви на насилие в Пакистан през последните години.

Броят на жертвите е най-високият след нападението на предизборен митинг на групировката "Ислямска държава" през 2018 г. в съседната провинция Белуджистан, при което загинаха най-малко 159 души.

След период на относително спокойствие се наблюдава рязък скок на насилието в Пакистан, след като талибаните завзеха властта в съседен Афганистан миналата година. Техрик-е-Талибан Пакистан или ТТП, войнствена групировка, свързана с афганистанската групировка, се отказа от прекратяването на огъня с правителството в Исламабад през ноември и обяви възобновяване на нападенията в цялата страна.

Зачестилите терористични атаки са поредното главоболие за министър-председателя Шехбаз Шариф, тъй като икономиката на южноазиатската държава изпада в все по-дълбока криза на фона на недостига на долари и ускоряващата се инфлация, което увеличава спешната нужда на правителството да осигури спасителен пакет от Международния валутен фонд в размер на 6,5 млрд. долара. Екип на кредитора пристигна във вторник за преглед на заема след месеци забавяне на следващия транш.

Част от страната и северозападната провинция са "в състояние на война", заяви министърът на отбраната Хаваджа Асиф в интервю за телевизия Geo TV след взрива, като добави, че ще се свърже с правителството в Кабул и "ще ги помоли да контролират съюзниците си".

През 2014 г. Пешавар беше и мястото на нападение на ТТП срещу военно училище, при което загинаха 150 души, много от които деца.

Групировката отрича да е отговорна за последния взрив в джамия, а афганистанското министерство на външните работи изпрати съболезнователно послание в Twitter.

По данни на базирания в Исламабад Пакистански институт за изследване на конфликтите и сигурността през 2022 г. насилието от страна на бойците е скочило с 22% в сравнение с 2021 г.