Наводненията в Пакистан струват поне $10 милиарда, най-малко 1000 са загинали

Министърът на климата на страната Шери Реман каза, че една трета от страната е под водата, а спасителните хеликоптери трудно намират сухи места за кацане, за да доставят помощи

11:44 | 30 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според ранните оценки щетите от скорошните смъртоносни наводнения в Пакистан са над 10 милиарда долара, каза министърът на планирането в понеделник, добавяйки, че светът има задължение да помогне на южноазиатската нация да се справи с последиците от предизвиканото от човека изменение на климата.

Безпрецедентни внезапни наводнения, причинени от исторически мусонни дъждове, отнесоха пътища, реколта, инфраструктура и мостове, като убиха най-малко 1000 души през последните седмици и засегнаха повече от 33 милиона, над 15% от 220-милионното население на страната.

„Наводненията превърнаха страната в океан“, каза министър-председателят Шехбаз Шариф. Министърът на климата на страната Шери Реман каза, че една трета от страната е под водата, а спасителните хеликоптери трудно намират сухи места за кацане, за да доставят помощи.

Министърът по изменението на климата нарече ситуацията „предизвикана от климата хуманитарна катастрофа с епични размери“.

„Мисля, че цената ще бъде огромна. Засега много ранна, предварителна оценка е, че надхвърля 10 милиарда долара“, каза Ахсан Икбал в интервю за "Ройтерс".

"Досега сме загубили 1000 човешки живота. Има щети на почти един милион къщи", каза Икбал в офиса си. „Хората всъщност са загубили целия си поминък."

Икбал оцени скорошните наводнения като най-тежките от тези, които удариха Пакистан през 2010 г., за които Организацията на обединените нации (ООН) отправи най-мащабния си призив за помощ в историята.

Министърът каза, че може да отнеме пет години за възстановяване на нацията, докато в близко бъдеще тя ще бъде изправена пред остър недостиг на храна.

За да смекчи недостига на храна, министърът на финансите Мифтах Исмаил каза, че страната може да обмисли внос на зеленчуци от основния си конкурент Индия.

Двете съседни държави отдавна не търгуват една с друга.

„Можем да обмислим внос на зеленчуци от Индия“, каза Исмаил пред местната телевизия Geo News TV, като добави, че други възможни източници на внос на храни включват Турция и Иран.

Цените на храните вече скочиха заради наводнените посеви и непроходимите пътища.

Южен, югозападен и северен Пакистан са най-тежко засегнати от наводненията, които пометоха големи участъци земеделска земя и складирани култури, като също така изолираха регионите от останалата част на страната през последните няколко дни.

Десетки хиляди семейства са напуснали домовете си и са се насочили към по-безопасни места, преместили са се при роднините си или в държавни лагери, докато други прекарват нощи на открито, чакайки помощ, включително палатки, храна и лекарства.

Пакистан отправи призив за международна помощ и някои страни вече изпратиха доставки и спасителни екипи.

Външният министър на нацията каза пред "Ройтерс" в неделя, че се надява финансови институции като Международния валутен фонд да осигурят финансова помощ, като вземат предвид икономическата цена на наводненията.

Въпреки това Икбал каза, че всички официални искания за финансова помощ ще трябва да изчакат, докато стане известен мащабът на щетите, нещо, което Пакистан сега оценява с партньори, включително Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Китайското правителство заяви в понеделник, че ще предостави допълнителна хуманитарна помощ, включително 300 000 долара в брой и 25 000 палатки. Китай вече изпрати 4 000 палатки, 50 000 одеяла и 50 000 водоустойчиви брезента в Пакистан.

Канадското правителство обяви в понеделник 5 милиона долара за финансиране на хуманитарна помощ за Пакистан за справяне с наводненията.

Икбал каза още, че светът е длъжник на Пакистан, който е жертва на климатичните промени, причинени от „безотговорното развитие на развития свят“.

„Нашият въглероден отпечатък е най-нисък в света“, каза той. „Международната общност носи отговорност да ни помогне, да надгради нашата инфраструктура, да направи нашата инфраструктура по-устойчива на климата, така че да нямаме такива загуби на всеки три, четири, пет години“, каза той.

„Тези райони, които са получавали валежи, не получават валежи, а онези райони, в които е имало много леки валежи, получават много обилни валежи“, добави той.

Икбал каза, че 45% от памучните насаждения са били отнесени, като ранната сеитба на пшеница в Южен Пакистан също е засегната, тъй като големи участъци от земя остават наводнени и има сериозни щети на оризовите полета, както и на зеленчукови и плодови култури.

Министерството на финансите на Пакистан в последната си актуализация на икономическите перспективи предупреди за въздействието върху критичните сезонни култури, особено памука, който е ключов за текстилния сектор на Пакистан, който представлява повече от 60% от износа на страната.

Анализаторите казват, че въздействието може да бъде опустошително за страната, която вече беше в разгара на икономическа криза, изправена пред висока инфлация, обезценена валута и дефицит по текущата сметка.

В понеделник МВФ одобри дългоочакваните над 1,1 милиарда долара спасителни средства за възобновяване на програма, която беше спряна от началото на тази година.