Наводненията в Пакистан изискват нови преговори за дълга

Джулиет Сали, Bloomberg

11:30 | 29 септември 2022
Обновен: 14:53 | 29 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Външният министър на Пакистан заяви, че страната се нуждае от преразглеждане на подписания миналия месец заем от МВФ, заради финансовите разходи предизвикани от наводненията. Билавал Зардари поднови призива си за облекчаване на дълга като каза, че се очаква щетите да надвишат 13 милиарда долара.

Турският президент Ердоган призова за едноцифрена ставка на лихвите до края на годината. Лихвите вече са понижени до 12%, но Ердоган заяви пред CNN Turk, че трябва да се очакват още понижения, въпреки предупрежденията на икономистите, че е необходимо повишаване на лихвите, за да се овладее растящата инфлация от над 80%. Ердоган отдавна твърди, че по-високите лихви понижават инфлацията.

Високопоставен служител на държавният департамент е заявил пред Конгреса, че Съединените щати и техните съюзници планират още санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Джеймс О“Брайън е казал пред сенатската комисия, че мерките ще са насочени срещу сектори като финансите, технологиите, човешките права и енергетиката.

Милиардерът филантроп МакКензи Скот е подала молба за развод с Дан Джует, преподавател по природни науки, за когото тя се омъжи след раздялата си през 2019 с основателя на Amazon Джеф Безос. Богатството на Скот се оценява на почти 29 милиарда долара. Тя обяви брака си миналата година и обеща да даде богатството си за благотворителност. В документите за развод се споменава и договор при раздяла.