Шри Ланка и Пакистан преговарят с МВФ за милиардни заеми

Пакистанците протестират срещу прекъсването на електрозахранването с часове, което властите наложиха, за да пестят гориво

09:30 | 4 юли 2022
Обновен: 12:14 | 4 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Шри Ланка трябва да приключи преговорите с Международния валутен фонд, точно когато Пакистан възобновява преговорите с кредитора, информира Bloomberg.

И двете страни нямат достатъчно долари и се нуждаят от МВФ, който да им предостави парични средства.

Пакистан, който се нуждае от поне 41 млрд. долара през следващите 12 месеца, за да изплати дълга си и да финансира вноса, може да увеличи валутните си резерви от 8,2 млрд. долара с 2,3 млрд. долара след заем от Китай. Банкрутиралата Шри Ланка не е изпълнила задълженията си по изплащане на дълговете; според група кредитори тя има 12,6 млрд. долара в неизплатени облигации в чуждестранна валута и приблизително същата сума в други дългове на централното правителство, които не са в рупии.

Какво да очакваме веднага?

След приключването на дискусиите в Коломбо МВФ ще направи изявление, в което ще изложи напредъка на разговорите. Ключова ще бъде оценката на дълга на Шри Ланка и предложенията или предписанията за намаляване на задълженията до "устойчиви" нива. Малко вероятно е паричните средства да бъдат отпуснати веднага.

Пакистан вероятно е по-близо до заем от МВФ. МВФ е споделил проектополитики, които ще бъдат оценени от пакистански официални лица, за да се постигне споразумение на работно равнище през следващите дни, заяви министърът на финансите Мифтах Исмаил. Според него МВФ може да се съгласи да изплати общо 1,9 млрд. долара. МВФ засега не коментира.

Има ли условия?

След като МВФ съгласува действията си с властите на Шри Ланка - например определи приемливи нива на дефицит или излишък - националните власти ще трябва да работят с глобалните облигационери и двустранните кредитори за намаляване на съществуващия дълг. Това би могло да стане под формата на замяна на съществуващи облигации с нови, които плащат по-нисък купон, имат по-дълъг матуритет или и двете. Повече от 30 притежатели на облигации, сред които Amundi Asset Management и BlackRock Inc., създадоха група, чиито правни и финансови съветници са съответно White & Case LLC и Rothschild & Co.

Пакистан ще трябва да изпълни още две условия, преди да получи паричните средства от МВФ. На първо място, според местните медии, при планирания преглед на 1 юли двумесечното правителство вероятно ще трябва да повиши цените на горивата, след като вече ги е повишило с 60%. След това, за да се запази инфлацията под контрол, Bloomberg Economics прогнозира, че Държавната банка на Пакистан ще увеличи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта през следващото тримесечие след 675 базисни пункта повишения от септември насам, достигайки крайните 14,25 %.

Колко отчаяно е положението?

Данните за инфлацията, които ще бъдат представени днес, ще покажат, че ръстът на цените в Шри Ланка се е ускорил до 49,1 %, според Bloomberg Economics, като прогнозите са за 52 % към септември. Икономиката на страната се свива, което затруднява президента Готабая Раджапакса да увеличава приходите. Шри Ланка ще ограничи доставките на горива до 10 юли и помоли гражданите да останат по домовете си. Освен това островната държава е съдена в САЩ от притежателя на облигации Hamilton Reserve Bank Ltd., който иска пълно изплащане на главницата и лихвите.

Пакистанците протестират срещу прекъсването на електрозахранването за цели 14 часа, което властите наложиха, за да пестят гориво. Като част от условията на МВФ правителството повиши данъците и цените на електроенергията и горивата.

Макар че пакистанският министър на финансите заяви, че страната е избегнала фалит, дългът ѝ се търгува близо до кризисни нива, като се понижи с 0,28 цента до 63,346 цента за долар. Облигациите на Шри Ланка с номинал 7,55% до 2030 г. се търгуват на рекордно ниска територия, като се отчита понижение от 0,5 цента до 31,942 цента за долар.