Илон Мъск се изправя срещу пазара на жилища в Дъблин

Досега правителствените мерки за подкрепа, като например безвъзмездни средства за строителните предприемачи, са направили малко за облекчаване на свитото предлагане

19:30 | 20 ноември 2022
Автор: Морвена Коням
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В европейската централа на Twitter служителите, които са оцелели, имат един голям проблем с искането на Илон Мъск всички да се върнат в офиса: намирането на място за живеене.

Дъблин, ирландската столица, където технологичната компания има офис, в който са работили около 500 служители, е в разгара на жилищна криза, предизвикана от хроничния недостиг на нови жилища и масовото напускане на частни собственици. Цените на жилищата наскоро достигнаха най-високата си стойност, както през 2007 г., малко преди икономическия срив, който почти доведе до фалит на страната.

Заповедта на Мъск предизвика оплаквания в Twitter, че е невъзможно просто да се преместиш в Дъблин и да започнеш да работиш от офиса. Главният изпълнителен директор на Twitter поясни в туитър, че на служителите е позволено да работят от дома си по причини, свързани с логистиката, лични въпроси или "ако мениджърът им гарантира за отлични постижения”.

Въпреки че персоналът на дъблинския офис на Twitter е намалял с около една трета след неотдавнашното напускане, спорът подчертава нарастващ проблем за ирландската икономика, която е изправена пред перспективата за рецесия. През последните години Дъблин процъфтява, като създава привлекателни условия за големите компании да откриват големи офиси. Градът с население от 1,3 млн. души бързо ще загуби предимствата си, ако не може да осигури жилища за фирмите, които искат да върнат служителите си на работа.

"Дори и да има средства за наемане, човек не може да го направи", казва Стивън Кинсела, професор по икономика и ръководител на катедра в университета в Лимерик. "Това е системен риск."

Някои големи международни фирми вземат нещата в свои ръце. Компания, свързана с Goldman Sachs Group Inc, която премести европейския си бизнес за управление на активи в Дъблин след Brexit, иска да построи близо 1000 апартамента на паркинг на търговски център в Северозападен Дъблин на стойност 400 млн. евро, според Sunday Times. Инвестиционното звено на Ikea е поело ангажимент за 100 млн. евро за финансиране на изграждането на повече от 250 социални жилища.

Към 18 ноември в популярния уебсайт за обяви daft.ie се предлагаха малко под 1200 имота под наем в цяла Ирландия. На 1 август техният брой е бил малко над 700 - една пета от средната стойност за периода 2015-2019 г. През второто тримесечие, което е най-новата налична статистика, средният наем в списъка е нараснал с 12,6% до 1 618 евро спрямо година по-рано. Това е най-високото увеличение на годишна база поне от 2005 г. насам.

Дъблин не е чужд на жилищните кризи, но тази е много по-различна от спукването на балона на т.нар. келтски тигър през 2008 г. Тогава всичко се дължеше на свръхпредлагане и неустойчиво кредитиране. Този път проблемът е, че просто няма достатъчно жилища, които да задоволят търсенето.

Броят на частните наемодатели, които напускат пазара, се удвои през второто тримесечие в сравнение с предходната година, тъй като нарастващите цени на имотите, ограниченията на наемите и перспективата за по-високи ипотечни плащания правят отдаването на имот под наем все по-непривлекателно.

Междувременно населението на Ирландия се увеличава, а войната в Украйна повиши цената на строителните материали, намалявайки стимулите за строителните предприемачи и собствениците на земя. Според доклада на BNP Paribas Construction PMI, публикуван тази седмица, активността по жилищните проекти е намаляла през четири от последните пет месеца. 

Според главния изпълнителен директор Маргарет Суини нов жилищен блок в Дъблин, собственост на Irish Residential Properties REIT Plc, е бил напълно зает седмица след завършването му през лятото. По думите ѝ в рамките на час и половина фирмата е получила 600 кандидати за първите 20 апартамента, които са били предложени на пазара, и продължава да се радва на голямо търсене в целия град.

Досега правителствените мерки за подкрепа, като например безвъзмездни средства за строителните предприемачи, са направили малко за облекчаване на свитото предлагане. Целта, определена през септември 2021 г., да се доставят средно по 33 000 нови жилища годишно до края на 2030 г., вече се очаква да бъде преразгледана поради нарастващото търсене. От следващата година централната банка ще облекчи изискванията си за съотношението между доходите и кредитите, което ще улесни бъдещите кредитополучатели да се класират за ипотечни кредити.

"Все още няма признаци за ограничаване на търсенето", заяви главният икономист на Goodbody Дермот О'Лиъри след публикуваните в сряда данни, според които цените на жилищата и сделките са се увеличили през септември.

Съкращенията на работни места в технологичния сектор, който в момента осигурява около 6% от работните места в Ирландия, засегнаха големи ирландски работодатели като Meta Platforms Inc. - компанията майка на Facebook, и биха могли да облекчат отчасти напрежението, макар че това ще се отрази на икономиката. В световен мащаб технологичната индустрия е закрила 9587 работни места през октомври, което е най-високият месечен брой от ноември 2020 г. насам. Ирландското правителство е получило уведомление за около 140 съкращения в Twitter досега, заяви вицепремиерът Лео Варадкар.

Обратната страна обаче е, че несигурността на работните места може да позволи на Мъск да се справи, като накара хората да се върнат в офиса, което ще окаже още по-голям натиск върху жилищния пазар.

Решенията за набиране на персонал "все повече се насочват към кандидата, който предлага гъвкавост при завръщането в офиса", каза Робърт МакГойла Фадрайг, главен търговски директор в Sigmar Recruitment Consultants Ltd. в Дъблин. "Хората, които са се преместили на друго място с предпоставката или обещанието за дългосрочна дистанционна работа на пълен работен ден, може би ще трябва да преосмислят решението си."