Франция ще продължава да изнася енергия

Флоранс Робин, посланик на Франция в София

11:48 | 20 септември 2022
Обновен: 12:04 | 20 септември 2022
Автор: Силвия Грозева

Благодаря ви, че приехте да говорите за Bloomberg TV Bulgaria. Ще говорим за слона в стаята. Какво представлява този план, който беше обявен във Франция през юли за икономиите, които всички французи, бизнес и домакинства трябва да направят?
 

Френското правителство реши, за да отговори на енергийната криза в цяла Европа и да приемем план за икономии на енергия с първа мярка – да намалим с 10% потреблението на Франция в следващите 2г.

За тази цел трябва да работим разбира се с индустриите, с администрациите и домакинствата, за да намерим най-добрите мерки, които да ни позволят да намалим потреблението си на енергия.

Това означава да намалим малко температурата в апартаментите и офисите и да намерим всички начини да намалим националното енергийно потребление.

Втората мярка на този план, който наричаме План за енергийно отрезвяване е развитието на възобновяеми енергии, за да бъдем все по-малко зависими от природния газ, въглищата, петрола и изкопаемите горива.

Реалното развитие на ВЕИ – хидроенергийни източници, слънчева, вятърна и геотермална енергия.

Третата точка е рестартиране на ядрената енергия, защото тя също ни изглежда като суверенен отговор в енергетиката. Тя ще ни позволи да станем по-автономни.

Целият този голям план е с цел едновременно да потребяваме по-малко енергия, и да го правим по-умно.

Какви ще бъдат мерките на френската държава за намаляване на енергийните сметки на домакинствата и бизнеса?

Това е основен въпрос. Френското правителство търси начини да намали сметките за ток и газ. Няколко мерки бяха взети в това отношение.

Първата е замразяване на цените на природния газ.

Ограничаваме поскъпването на сметките за газ и ток на 15%.

Има таван на цената на газа особено за домакинствата и малките компании.

От друга страна ще има и помощ в евро за най-бедните домакинства, за да могат да си плащат сметките за ток.

Така ще работим. Таван на цените и финансова помощ.

Но главно се опитваме да убедим всички страни от ЕС да напредваме заедно.

Как например бихме могли да обложим свръхпечалбите на компаниите, които се възползват от енергийната криза, за да продават енергията изключително скъпо?

Мисля, че тези средства трябва отчасти да се върнат в националните икономики и в домакинствата, за да се подпомогнат да издържат на това ужасно бреме – цената на енергията.

Франция е енергийна сила. Ще продължи ли Франция да изнася енергия предвид това, което се случва със сектора на ядрената енергия?

Бих искала да кажа, че ще заложим на европейската солидарност. Няма да успеем да преминем през тази криза, ако не сме солидарни помежду си.

Ще ви дам един пример. Ще сключим договори с Германия, защото нашите газови хранилища са пълни на около 95-96%. И ще изнасяме газ за Германия. От друга страна имаме дефицит на електричество, затова Германия ще изнася ток за нас.

По този начин ще успеем.

Да, ще продължаваме да изнасяме енергия. Енергийният пазар в Европа е общ. Трябва да си помагаме взаимно и да помагаме на страните, които са в най-голяма криза.

Защото ако една страна е в голямо затруднение, това означава, че цяла Европа ще бъде в затруднение.

Интервюто е направено по време на Есенния прием на ФБТИК.