Cisco и Nike са поредните гиганти, които напускат Русия 

Още компании бързат да напуснат пазара преди влизането в сила на нов закон

11:50 | 24 юни 2022
Обновен: 15:10 | 24 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските гиганти Cisco Systems и Nike планират изцяло да се изтеглят от руския пазар, казаха техни представители пред агенция Ройтерс в четвъртък.  

Производителят на телекомуникационно оборудване Cisco ще свие бизнеса си в Русия и Беларус, а производителят на спортни стоки Nike ще се изтегли изцяло от пазара в Русия 3 месеца след като спря дейността си там, заявиха от компанията.

Все повече чуждестранни компании напускат Русия заради войната, която тя започна с Украйна. Те са изправени и пред нов закон, който скоро ще бъде въведен в страната. Той ще позволи на правителството да изземе техните активи и да им налага глоби, което накара някои фирми да ускорят плановете си за изтегляне.  

Законът, който може да влезе в сила до седмици, позволява на Русия да назначава администратори на компании, собственост на чужденци в "неприятелски" страни, които искат да напуснат Русия, тъй като конфликтът с Украйна забавя икономика ѝ.

През март Cisco прекрати бизнес дейността и услугите си в Русия през март.

„Взехме решение да започнем да изтегляме бизнеса си от Русия и Беларус,“ пише компанията в изявление по имейл от четвъртък.  

По-рано този месец един от основните конкуренти на Cisco's International Business Machines Corp (IBM) също започна да свива дейността си в Русия, а Microsoft заяви,че значително ще ограничи дейността си там

Оттеглянето на водещи технологични фирми като Cisco, IBM и Microsoft ограничава достъпа до критично оборудване за руския бизнес и домакинства. Сега може да им се наложи да зависят от по-старо оборудване и местни алтернативи.

Cisco е предложила опции за преместване на своите няколкостотин служители в тези страни, се казва в изявлението. Компанията не разкрива кои страни са били предложени на служителите като алтернативни места.

Компаниите, които се насочват към изхода, може да не успеят да се върнат на пазара. Това предоставя възможности за местни фирми на някои пазари, но още повече за марки от Китай и други държави.

На 3 март Nike заяви, че временно ще преустанови дейността си във всичките си магазини, притежавани и управлявани от Nike в Русия. Сега тя е решила изцяло да напусне пазара.

Cisco и Nike се присъединяват към McDonald's и Renault в пълното изтегляне от Русия. Очаква се още компании да напуснат през следващите седмици преди новия закон.

Конкурентът на Nike Adidas заяви през март, че затваря руските си магазини и спира онлайн продажбите.

В момента Adidas няма планове да възобновява бизнеса си в Русия, съобщи германската компания за спортни облекла пред Reuters в четвъртък.

„Работата на магазините на Adidas и онлайн търговията на дребно на Adidas в Русия продължава да бъде спряна до по-нататъшно нареждане, това се отнася и за доставката на стоки до Русия“, се казва в изявление по имейл.