Да напуснеш Русия: много компании опитват, без да знаят как ще реагира Кремъл

Не е толкова лесно да спреш да правиш бизнес в страна като Русия, а руското правителство също затруднява оттеглянето на компаниите

10:30 | 22 юни 2022
Обновен: 13:28 | 22 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Philip Morris International Inc. е въвлечена в най-сложната сделка в историята на компанията, но главоболията не идват от скорошната покупка за 16 милиарда долара на съперника Swedish Match. Компанията се опитва да се измъкне от Русия.

Процесът, започнал през март малко след инвазията на Русия в Украйна, включва навигация из променящите се регулации на Москва, избягване на погрешни стъпки, които биха могли да накарат правителството да изземе бизнеса и опити да защити служителите да не станат мишени за арест, разказва The Wall Street Journal.

Philip Morris се опитва да продаде руския си бизнес и води разговори с доставчици, които се интересуват от закупуването му. В началото не беше ясно кой руски орган ще одобри такава продажба или какъв е процесът за търсене на това одобрение, каза главният изпълнителен директор Яцек Олчак. Близо три месеца по-късно тютюневата компания все още се опитва да го реши.

„Това е толкова невероятно сложно“, каза Олчак в интервю през април пред WSJ. „Това ​​наистина е умопомрачително.“

Февруарската инвазия на Русия предизвика лавина от западни санкции и стотици фирми обещаха да напуснат или да съкратят операциите си в Русия. Глобалните компании са натрупали загуби от над 59 милиарда долара от операциите си в Русия, като предстоят още финансови болки, след като санкциите удариха икономиката.

Някои компании без фабрики в Русия, като Apple Inc., спряха доставките там. McDonald's Corp. временно затвори ресторантите си и продължи да плаща на работниците, докато не се съгласи да продаде ресторантите на местен франчайзополучател.

За много компании Русия не е важен пазар за продажби или инвестиции, отчасти поради политическата среда и санкциите, наложени след руската анексия на Крим от Украйна през 2014 г. По-малко от 1% от приходите от 1000 големи компании в САЩ и Канада идват от Русия, изчисляват анализаторите на Morgan Stanley.

Това не беше случаят с Philip Morris, която разпространява цигари Marlboro извън САЩ. Компанията влезе в Съветския съюз през 1977 г., когато подписа лицензионно споразумение с държавната индустрия за производство на Marlboro. Сега има фабрика в Санкт Петербург и търговски офиси в около 100 града.

През 2021 г. на Русия се падат почти 10% от глобалния обем на доставките на цигари и нагорещен тютюн на Philip Morris и около 6% от нейните 31,4 милиарда долара нетни приходи. В началото на тази година Philip Morris имаше над 3200 служители в страната. Руските операции са имали около 1,4 милиарда долара активи в края на март.

Поради оттеглянето компанията ще изпълни глобалната цел за продажби на своите продукти без дим година по-късно от очакваното, каза Еманюел Бабо, главен финансов директор на компанията, на конференция през май.

„Русия беше добър пазар“, каза Бабо. Преди инвазията компанията се сблъска с предизвикателства да убедят пушачите в Русия да преминат към продукти без дим. „Това е развиващ се пазар, но не е непременно най-динамичният пазар“, каза той.

Миналия месец Philip Morris сключи сделка за повторно навлизане на пазара на САЩ, като се съгласи да придобие производителя на бездимни тютюни Swedish Match AB за 16 милиарда долара, ход, който ще увеличи продажбите след неуспеха в Русия.

Малко след инвазията датската контейнерна компания A.P. Moller-Maersk A/S преустанови резервациите за и извън Русия, спря да купува руско гориво и реши да продаде руските си активи и операции.

„На практика обаче не е толкова лесно да спреш да правиш бизнес в страна като Русия“, каза главният изпълнителен директор Сьорен Скоу на събрание на акционерите в средата на март.

Maersk имаше повече от 50 000 резервации за внос на път за Русия, като някои бяха пренасочени или спрени поради санкции, казаха от компанията. Maersk също имаше около 50 000 корабни контейнера в Русия, които искаше да си прибере обратно. Този общ брой намаля до 14 000 до юни, каза говорител, но темпът се забави, тъй като малко кораби идват в руските пристанища.

Пивоварната Budweiser Anheuser-Busch InBev SA се опита да спре своята емблематична американска бира от разпространение в Русия. Компанията има съвместно предприятие в Украйна и Русия с турската пивоварна Anadolu Efes. В средата на март AB InBev заяви, че е помолила Efes, контролиращия партньор, да спре продажбите на Bud в Русия.

В края на април AB InBev заяви, че планира да продаде своя дял в предприятието и да запише загуба от 1,1 милиарда долара. Страните все още водят преговори, казаха и двете компании. Искането на AB InBev да спре продажбите на Bud в Русия е част от сделката, казаха компаниите.

След като компаниите започнат да търсят потенциални купувачи, техните възможности са ограничени. Западните компании не могат да продават на страни, които са под санкции на САЩ или Европейския съюз. След това възниква въпросът как да се изчисли стойността на бизнес на пазар, който внезапно е откъснат от останалия свят.

Френската банка Société Générale SA продаде операциите си на руския олигарх Владимир Потанин, който не е бил санкциониран от САЩ или ЕС, и понесе повече от 3 милиарда долара удар върху приходите си.

Френският автомобилен производител Renault SA предаде своя 68% дял в руския автомобилен производител "АвтоВАЗ" на подкрепяно от държавата дружество срещу една рубла и шестгодишна опция за обратно изкупуване на акциите. Renault инвестира милиарди евро в Русия и миналата година имаше почти 30% от пазарния дял там. Освен това в него работят над 40 000 души в страната.

Продажбата за еквивалента на няколко стотинки не само подчертава ограничените възможности на Renault, но също така показва трудността да се оцени руски бизнес на фона на несигурността на изолацията на Русия от света и посоката на нейната икономика.

"Какво е бъдещето на Русия?", пита се Олчак, главен изпълнителен директор на Philip Morris. "Половината ли е? 10% ли е?"

Руското правителство също затруднява оттеглянето на компаниите. Предстоящото законодателство в Русия може да позволи на правителството да национализира или конфискува активи от компании, които намаляват производството или съкращават определен брой служители. Русия забрани на компаниите да репатрират дивиденти и да изнасят активи като машини в страни, които смята за враждебни.

Руските прокурори, инспектори по труда и други правителствени агенции се свързват с компании веднага щом обявят намаляване на операциите или намерението си да напуснат Русия. Тези посещения, предупредителни писма и призовки включват заплахи за арест на корпоративни лидери там, които критикуват правителството, съобщи по-рано WSJ.

Ръководителите казват, че са направили безопасността на служителите основното съображение в своите планове за напускане. В началото на март Philip Morris публикува изявление за плановете си да намали производството поради проблеми с веригата за доставки. Компанията отмени планираното за март пускане на IQOS Iluma, устройство за нагряване на тютюн с нова технология, която Philip Morris не искаше да изостави в Русия. Компанията също така тихомълком премести служители, които не са руснаци, извън страната и предприе стъпки за защита на търговските си тайни, каза Олчак.

След като тези ходове приключиха, Philip Morris обяви, че напуска изцяло руския пазар. Олчак каза, че има задължение както към акционерите, така и към работната си сила в Русия. Компанията продължи да плаща на служителите си там и се опита да даде ясен знак на руските власти, че решенията за напускане са взети от лидери на компанията в Швейцария, а не от местни мениджъри в Русия, каза Олчак.

Последните стъпки от процеса на излизане ще бъдат проби и грешки, каза той, докато компанията се опитва да определи какъв вид структура ще одобрят руските власти.

„Отивате и опитвате“, каза той, визирайки взаимодействията с властите в Москва. "Не знаете как ще реагират."