Заграбването на патенти от Русия е "акт на война"

Някои адвокати се опасяват, че търговските марки, авторските права и дори физическата собственост могат да бъдат следващите

09:00 | 20 юни 2022
Обновен: 10:44 | 20 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Практикуващите юристи описаха нов закон, приет в Русия, като ход за "заграбване" на патенти от противниците на нейната инвазия в Украйна – и на практика "акт на война", пише Financial Times.

На 6 март руското правителство предостави на страната възможността да използва чуждестранни патенти без съгласието на патентопритежателите и без да плаща авторски права. Обосновката за законодателството беше да се защити отбраната и сигурността на Русия и да се защити живота и здравето на нейните граждани.

Но правни експерти казват, че промяната нарушава съществуващите договори за нарушаване на патенти. Указът на Русия изрично гласи, че компании от "неприятелски държави" ще получават нулева компенсация и ще бъдат принудени да издават лицензи на руски субекти.

"Указът е подобен на отчуждаване на частна собственост, според мен", казва Сива Тамбисети, доцент по право на интелектуалната собственост в Лондонското училище по икономика (LSE).

Тя добавя, че Споразумението на Световната търговска организация относно свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуална собственост (Trips), подписано от Русия през 2012 г., изисква "разумно възнаграждение", дори ако патентованите продукти се произвеждат в трудни ситуации, като например по време на война.

"Дори и да можем да оправдаем неплащането на компенсация, нарушението на националното третиране е трудно да се разглежда като нещо различно от умишлено присвояване на частната собственост на граждани на определени държави", казва Тамбисети. "Действията срещу определени граждани и държави прави това, основно и практически, продължение на акт на война."

Ако руският указ беше за технологични нужди в страната, добавя тя, Русия можеше изрично да определи технологичните сектори и продукти като области, в които ще игнорира патенти, "което също е нарушение на Trips, но може да има по-функционален смисъл “.

Тимо Минсен, директор на Центъра за напреднали изследвания в областта на биомедицинските иновации в университета в Копенхаген, описва указа като заграбване на земя и казва, че Trips вече има разпоредби за задължително лицензиране на патенти в извънредни ситуации, включително в "международни отношения".

"Разпоредбите са били използвани – включително от Русия – по време на пандемията, за да помогнат на страните да защитават и лекуват своите граждани", казва Минсен. "Нулевото възнаграждение е не само отмъщение срещу така наречените недружелюбни държави, но и начин Русия да заграби стратегически важни технологии, за да се конкурира със Запада."

Олга Гургула, преподавател по патентно право в университета "Брунел", казва, че Русия е причинила сегашната "извънредна ситуация в международните отношения" с нахлуването в Украйна и следователно не трябва да й се позволява да се възползва от изключенията в Trips.

"Здравият разум е, че агресорът, който е причината за войната, не може след това да наруши задълженията си и да използва изключенията за сигурност в споразумението Trips", казва Гургула.

Минсен отбелязва, че това не е първият път в историята, когато правилата за интелектуална собственост (IP) са били отменени или интерпретирани от държавите.

„САЩ приеха подобни мерки през 1917 г., когато президентът Удроу Уилсън подписа Закона за търговията с врага, позволяващ на САЩ да изземе авторски права и патенти, произтичащи от страни, смятани за врагове“, казва той.

Минсен добавя, че въпреки че езикът на настоящия указ на Русия се занимава предимно с права, свързани с патенти, е предвидимо, че търговските марки, авторските права и дори физическата собственост - като IP и магазините на McDonald's и Starbucks в цялата страна - могат да бъдат следващите.

Руският указ беше "относително очакван" като отговор на санкциите на САЩ и ЕС, когато вносът на технологични продукти и фармацевтични продукти спря, казва Мат Фишър, старши преподавател в University College London.

Но това, което е най-впечатляващо в настоящия климат, казва Фишър, е указът за нулева компенсация и сигналът, който изпраща към други страни.

"Това изпраща посланието, че правата на интелектуална собственост не трябва да се спазват", казва той. "И ако случаят е такъв, защо друга държава, която иска да увеличи собственото си технологично положение в света, да не направи подобно нещо?"

Джеймс Сингър, адвокат по интелектуална собственост във Fox Rothschild в Питсбърг, казва, че докато указът не означава, че частният притежател на патент няма право на обезщетение за нарушение – "поне не автоматично“ – руското правителство си е дало правото във всяка ситуация да принуди притежателите на патенти да предоставят на руско юридическо лице лиценз за безплатно използване на патента.

Сингер отбелязва също, че втори указ, издаден на 8 март, позволява на руското правителство да спре правата на интелектуална собственост за всякакви категории продукти през 2022 г. "Когато сте в авторитарна държава, какви права наистина имате?", добавя той.

Руските компании, добавя Сингер, вече могат да имат свобода да нарушават патенти, да произвеждат артикули на местно ниво и след това да ги продават както в Русия, така и на други пазари.

"Втората последица е по-дългосрочна", казва той. Ако в края на войната има възобновяване на търговията с Русия, "ще бъде много трудно за западните компании да възобновят дейността си в Русия, ако техният IP се използва на местно ниво от други компании".