Shell продава търговските си обекти в Русия на Лукойл

Компанията заяви, че продажбата на повече от 400 бензиностанции и завод за смазочни материали ще защити 350 работни места

10:14 | 13 май 2022
Обновен: 13:01 | 13 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Shell се съгласи да продаде бензиностанциите си и завод за смазочни материали в Русия на Лукойл. Това е първата голяма сделка в нефтения и газов сектор, откакто повечето западни компании обещаха да напуснат страната след инвазията в Украйна, предава Financial Times.

Продажбата на Shell Neft за неразкрита сума, която подлежи на регулаторно одобрение от антимонополната служба на Русия, включва 411 бензиностанции и завод за смесване на смазочни материали на около 200 км северозападно от Москва.

Хуйберт Вивегено, ръководител на бизнеса на групата, регистрирана в Обединеното кралство, каза, че благосъстоянието на служителите е билo основна грижа на Shell и че сделката ще защити работните места на повече от 350 души.

Максим Донде, вицепрезидент на Лукойл по продажбите на рафинирани продукти, каза, че „придобиването на висококачествените бизнеси на Shell в Русия се вписва добре в стратегията на Лукойл за развитие на приоритетни канали за продажба, включително търговия на дребно, както и бизнеса със смазочни материали“.

Shell, подобно на конкурентите си BP и ExxonMobil, обяви намерението си да се оттегли от руския нефтен и газов сектор в лицето на широко разпространения гняв след решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна през февруари.

Липсата на потенциални купувачи предвид нарастващата изолация на Русия означава, че малко компании са постигнали напредък в процесa на продажба на своите активите в страната.

В допълнение към бизнеса си на дребно, Shell има и 27,5% дял в проекта за втечнен природен газ Сахалин-2 с Газпром, две други съвместни предприятия с руски държавни компании и дял в замразения проект Северен поток 2.

Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден настоя миналата седмица, че компанията постига "добър напредък" в усилията си да продаде руските си активи и подчерта, че възнамерява да продаде бизнеса, а не просто да си тръгне.

Shell отказа да разкрие търговските условия на сделката с Лукойл.

Публично търгуваният Лукойл, който оперира в Украйна до 2017 г., е най-големият производител на петрол в Русия след държавната компания Роснефт. Основана през 1991 г. от тогавашния заместник-министър на производството на петрол Вагит Алекперов, точно когато Съветският съюз се разпадаше, тя е една от най-големите компании в Русия.

През март това беше първата компания в страната, която осъди публично войната в Украйна, призовавайки в изявление на своя уебсайт за „бързо прекратяване на въоръжения конфликт“.

„Съветът на директорите на Лукойл изразява загрижеността си относно продължаващите трагични събития в Украйна и изразява дълбокото си съчувствие към всички засегнати от тази трагедия“, се казваше в съобщението тогава.

Алекперов се оттегли през април след 30 години начело, след като стана обект на западни санкции. Компанията назначи Вадим Воробьов, който е работил в Лукойл през последните 25 години, за изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор. Очаква се бордът да вземе окончателно решение за новия шеф на 30 май.