Италия може да национализира рафинерия на "Лукойл"

ISAB, която е най-голямата петролна рафинерия в Италия по капацитет, купуваше 30-40% от суровината си от Русия

09:01 | 27 април 2022
Обновен: 14:47 | 27 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия обмисля временно да национализира рафинерията ISAB, собственост на "Лукойл", като една от възможностите, ако бъдат наложени санкции срещу руския петрол, съобщиха за "Ройтерс" два правителствени източника.

Министърът на индустрията Джанкарло Джорджети планира да изложи национализацията на ISAB като опция, когато италианският кабинет се събере в четвъртък, каза един от източниците.

От офиса на Джорджети казаха, че национализацията на рафинерията ISAB в момента не е на дневен ред, въпреки че има "загриженост относно социалните последици за района" и ситуацията се проучва от министерството.

Тъй като Европа е много зависима от руския внос на петрол и газ, континентът остава разделен по въпроса за забраната. Украйна, Полша и Литва са сред държавите, които подкрепят забраната на руския внос на петрол и газ, докато Германия и Унгария са против незабавното ембарго.

ISAB, която е най-голямата петролна рафинерия в Италия по капацитет, купуваше 30-40% от суровината си от Русия, а останалата част идваше от международните пазари.

Но един от ефектите от руската инвазия в Украйна е, че ISAB е принудена да доставя почти целия си суров петрол от руския собственик "Лукойл", тъй като международните банки вече не й предоставят кредит.

В момента "Лукойл" не е обект на санкции.

„Тъй като нямаме кредит на международно ниво, не можем да купуваме суров петрол от другаде“, каза за "Ройтерс" заместник-генералният мениджър на ISAB Клаудио Герачи.

Рафинерията, в която работят около 1000 души, е собственост на базираната в Швейцария група за търговия и доставки Litasco SA, която продава 89% от продукцията ѝ.

Представител на контролираната от "Лукойл" Litasco не беше открита веднага за коментар.

ISAB, която представлява около 22% от общия капацитет за рафиниране в Италия, се намира на остров Сицилия и затварянето ѝ би засегнало работните места и растежа в района.

Отрязването на кредити от банките също означава, че компаниите, работещи за ISAB, трябва да чакат по-дълго, за да им бъде платено, каза Герачи.

Фиоренцо Амато, местен служител в профсъюза CGIL, каза, че в момента няма прекъсване, но призна, че заводът може да изпадне в проблеми, ако вносът на руски петрол спре.

Преди пандемията от COVID-19 да удари енергийното търсене на Италия, производството на ISAB бе 10,6 милиона тона годишно, 13% от общия обем на страната.