Китай с готовност да „изиграе роля“ за спиране на огъня в Украйна

Разговор между китайския и украинския външен министър е довела до промяна в позицията

17:48 | 1 март 2022
Обновен: 19:52 | 1 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай сигнализира, че е готов да играе роля в постигане на споразумение за спиране на огъня в Украйна, като „горчиво съжалява“ за избухването на конфликтa. Това са най-силните коментари от страната относно войната до момента, предава Financial Times.

Властите в Пекин заявиха, че са „изключително загрижени от вредите за цивилните“ в коментари, направени след телефонен разговор между китайския външен министър Ван И и украинския му колега Дмитро Кулеба.

„Украйна е готова да засили комуникациите с Китай и очаква Китай да играе роля в постигането на прекратяване на огъня“, се казва в изявлението на Китай във вторник.

Той добави, че уважава „териториалната цялост на всички страни“, без да посочва дали Пекин е приел претенцията на Русия към Кримския полуостров или е споделял признаването на сепаратистите в района на Донбас в Източна Украйна.

Изявлението отбеляза промяна в тона от Пекин. Попитан на 24 февруари дали инвазията представлява нарушение на суверенитета на Украйна, говорител на външното министерство на Пекин определи ситуацията като "комбинация от фактори", но не и като нарушение.

В дните преди началото на сраженията, говорителят описа САЩ като „виновник“ за кризата в Украйна, като заяви, че те „засилват напрежението, създават паника и дори подсилват възможността за военни действия“.

Миналия петък Китай се присъедини към Обединените арабски емирства и Индия, като се въздържаха и не подкрепиха резолюция на ООН, която осъди нахлуването на Русия в Украйна. Документът беше подкрепен от 87 други държави, а Москва наложи вето върху него.

На Зимните олимпийски игри миналия месец руският президент Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин, неговия китайски колега, и заяви, че приятелството между техните страни „няма граници“ и няма забранени области на сътрудничество.

Някои анализатори казват, че Китай се опитва да се позиционира като регионален миротворец, използвайки тесните си връзки с Кремъл.

Във вторник Пекин повтори предишни призиви към двете страни да намерят решение чрез международни преговори, но повтори критиката си към НАТО, като заяви, че „регионалната сигурност не може да бъде постигната чрез разширяване на военните блокове“.

В свое изявление Кулеба каза, че е „помолил Ван И да използва нивото на отношенията между Пекин и Москва, за да принуди Русия да спре въоръжената си агресия срещу украинския народ“.

Кулеба каза, че китайският му колега го е уверил „в готовността на Китай да положи всички усилия за прекратяване на войната на украинска земя чрез дипломация, включително като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН“.

Уан също така „благодари“ на Украйна за ролята й в улесняването на евакуацията на китайски граждани от страната, включително студенти, които бяха преместени в Узбекистан.