Пандемията разми границите между пътуването по работа и за развлечение

Пътуванията по работа все още са 66% по-малко от преди пандемията, но новата тенденция е добра новина за авиокомпаниите

18:30 | 23 януари 2022
Обновен: 20:56 | 23 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това е един от най-често срещаните въпроси при пътуване – по работа или за удоволствие? За пътниците на авиокомпаниите след пандемията отговорът често е и двете, пише Мери Шлангенщайн за Bloomberg.

Растежът в така наречените (“bleisure”смесица от думите business и leisure, бел. ред.) пътувания по бизнес и за развлечение смесва отдиха с работата от разстояние. Той запълни част от местата в самолетите по време на пандемията и бележи промяна в модела на пътуване за индустрия, която правеше ясни разлики между хората с бизнес куфари и тези с плажни чанти.

Този тип пътувания се увеличават, тъй като разпространението на варианта Омикрон забави връщането в офисите, особено сред по-големите работодатели. Делът на бизнес пътуванията, които включват уикенд, се е увеличил с 23 процентни пункта до 38% от 2019 година насам, казват от компанията за управление на корпоративни пътувания TripActions Inc.

„Много от нашите клиенти, които исторически сме наричали пътуващи за развлечение, всъщност летят не само за почивка“, каза президентът на American Airlines Group Inc. Робърт Изом по време на конферентен разговор в четвъртък.

„Те може да пътуват до някой плаж или планинска дестинация, но всъщност ще работят дистанционно през седмицата. Границите между свободното време и бизнес пътуванията определено се размиха.”

В отговор на нарастващото търсене, TripActions е добавила специална платформа за лични пътувания през 2020 година. През миналата година тя отчита среден растеж от 22%, казва Кели Содерлюнд, старши директор на комуникацията в TripActions’.

Сривът в броя на традиционните бизнес пътувания по време на пандемията се отрази катастрофално на общата печалба на превозвачите, които разчитат на големи корпоративни клиенти като ключов източник на печалба. Тяхното отсъствие се усеща най-силно по международните маршрути, както и по важни коридори за пътуване през страната като от Ню Йорк до Лос Анджелис. Като цяло резервациите за бизнес пътувания са с 66% по-малко спрямо нивата преди пандемията, според индустриалната търговска група Airlines for America.

Но резкият скок в пътуванията с двойна цел помогна за възстановяването на част от приходите. От American Airlines казват, че такива смесени пътувания често се организират в последния момент и билетите за тях са по-скъпи. Авиокомпанията спестява разходи и за реклама и отчита, че хората пътуващи по този начин са склонни да похарчат повече за по-добра услуга.

United Airlines Holdings Inc. генерира рекордни приходи от продажбата на първокласни места на клиенти, които пътуват за почивка, каза главният търговски директор Андрю Ночела по време на конферентен разговор в четвъртък. Тенденцията „представлява потенциал за значителен“ в прогнозата за приходи на компанията, каза още той.

Въпреки че големите бизнеси остават предпазливи по отношение на пътуванията с цел работа, пътуванията в страната, предприети от служители на малки и средни предприятия, рязко се увеличиха – като повече от тях вече включват допълнително време за отдих.

Служителите, които организират смесени пътувания, все по-често летят в четвъртък и така се присъединяват към бизнес пътниците, които исторически са превърнали този ден в най-популярния за пътуване ден от седмицата. Това им позволява да работят в петък и да започнат уикенда по-рано, казва Васу Раджа, главен директор по приходите на American Airlines.