Ще се адаптират ли авиокомпаниите към промяната в бизнес пътуванията

Авиопревозвачите се подготвят за голям удар по пътуванията бизнес класа, които са ключово перо в приходите им

12:31 | 15 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато големите корпорации търсят драстични начини за намаляване на въглеродните емисии от корпоративни пътувания, авиокомпаниите се подготвят за голям удар по пътуванията бизнес класа, които са ключово перо в приходите им, споделят ръководители на индустрията и експерти.

Няколко компании като HSBC, Zurich Insurance, Bain & Company и S&P Global вече обявиха планове за бързо намаляване на емисиите от бизнес пътувания с цели 70%.

Някои обмислят „въглероден бюджет“, тъй като са подложени на нарастващ натиск от страна на защитниците на околната среда и инвеститорите да намалят непреките емисии, които допринасят за изменението на климата.

Полетите представляват около 90% от емисиите на бизнес пътуванията. Тяхното намаляване е най-лесното и бързо постижимо за компаниите, които искат да се похвалят със зелени политики.

В началото на месеца на среща в Бостън авиоиндустрията се ангажира да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г., десетилетия след целите за намаляване на емисиите за корпоративни пътувания.

„Това ще бъде труден период за авиокомпаниите и те ще трябва да се адаптират“, каза Кит Бренан, съосновател на базираната в Лондон Thrust Carbon, която съветва S&P и други клиенти относно определянето на бюджети за въглерод.

"Мисля, че това, което ще стане, колкото и странно да звучи, е по-скоро отделяне на нов вид бизнес класа, където може да получите всички нейни удобства, но без седалката", каза той пред "Ройтерс", имайки предвид VIP зоните в летищата и по-хубавите ястия. "Защото в крайна сметка всичко се свежда до зоната в самолета и колко място заема тя."

Полетите бизнес класа отделят около три пъти повече въглерод от икономичната класа, тъй като седалките заемат повече място и повечето от тях са празни, според проучване на Световната банка. 

Промяната вече е започнала

Преди пандемията около 5% от международните пътници в световен мащаб са летели в премиум класове, което представлява 30% от международните приходи, според данни на IATA.

Спадът в пътуванията, свързан с пандемията, и преминаването към повече виртуални срещи накараха много компании да спестят пари чрез промяна на политиките за пътуване.

Сам Израел, главен служител по устойчиво развитие в консултантската фирма Bain, каза, че неговата компания оценява въглеродните бюджети за офиси или зони за работа, като цели намаляване на емисиите за пътуване на един служител с 35% през следващите пет години.

"Това е нещо, което компаниите наистина ще трябва да започнат да правят, ако искат да имат успех в постигането на агресивните цели, които всички поставят", каза той.

Компаниите и корпоративните туристически агенции също инвестират големи средства в инструменти за измерване на емисиите от полети въз основа на фактори като типа самолет, маршрута и класа на обслужване.

„Не виждаме много компании да възприемат драконовски подход, като просто се откажат от пътуванията, защото това ще се отрази добре на крайния резултат“, казва Нора Ловел Марчант, вицепрезидент по устойчивост в American Express Global Business Travel. „Но виждаме засилено искане за прозрачност, за да могат тези пътници да вземат решения.“

Глобалната рейтингова агенция S&P, която планира да намали емисиите от пътувания с 25% до 2025 г., установи, че 42% от полетите бизнес класа на нейните работници са използвани за вътрешни срещи, заяви нейният глобален лидер в корпоративните пътувания Ан Дери на събитие на CAPA Center for Aviation миналия месец. 

По-зелени авиокомпании

Американският превозвач JetBlue планира около 30% от горивото за реактивни полети за и от Ню Йорк да бъде устойчиво в рамките на две до три години

„Бизнесът, разбира се, ще иска да реши агресивно този проблем с изменението на климата“, каза изпълнителният директор на JetBlue Робин Хейс в кулоарите на срещата в Бостън. "Но ние смятаме, че те ще могат да го направят по начин, който все още дава възможност за служебно пътуване."

Целите на авиокомпаниите за емисии, определени в началото на месеца, разчитат на увеличаване на използването на устойчиво авиационно гориво от по-малко от 0,1% днес на 65% до 2050 г., както и на нови двигателни технологии.

„Ако ще достигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 г., всеки трябва да изиграе своята роля“, каза изпълнителният директор на Air New Zealand Грег Форан. 

"Това не са само авиокомпаниите - говорим и за доставчиците на гориво, говорим за правителствата. И в крайна сметка клиентите също ще трябва да се включат, за да успеем."

Всички обичаме да пестим

Преди пандемията авиокомпаниите печелеха предимно от бизнес пътувания, тъй като е по-вероятно компаниите да резервират в кратки срокове и са готови да плащат повече за по-удобно време. 

Разходите в САЩ за корпоративни пътувания обаче се очаква да достигнат едва 25-35% от нивата през 2019 г. до четвъртото тримесечие на 2021 г. и 65-80% година по-късно според проучване на Deloitte, проведено сред 150 мениджъри по пътуванията.

"Докато компаниите гледат напред, те мислят как да запазят част от спестените разходи, които са реализирали", казва Антъни Джаксън, ръководител на американската авиационна практика в Deloitte.

Изпълнителният директор на италианската модна група Prada Патрицио Бертели смята, че бизнес пътуванията ще бъдат "намалени до минимум". "Това със сигурност е голямо предимство за маржовете", казва той.