Байдън е уверил Зеленски в „решителни“ действия от САЩ при руско нападение

Представители на Вашингтон, Москва и страните членки на НАТО ще се срещнат за преговори в началото на януари

10:55 | 3 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и техните съюзници ще „отговорят решително“, ако Русия нападне Украйна, е казал президентът Байдън на своя колега в Киев, предава Financial Times.

В неделя двамата президенти са провели телефонен разговор, който е поредният опит за намаляване на нарастващото напрежение след като Русия разположи близо 100 000 войници по границата с Украйна. Представители на Вашингтон, Москва и страните членки на НАТО ще се срещнат за преговори в началото на януари. Очаква се Русия да поиска „гаранции за сигурност“ за ограничаване на разширяване на НАТО в Европа.

Байдън е „потвърдил“ ангажимента на САЩ към „суверенитета и териториалната цялост“ на Украйна, според изявление на Джен Псаки, говорителката на Белия дом.

След разговора, Зеленски написа в Twitter, че лидерите са обсъдили „съвместни действия“ между Украйна, САЩ и техните партньори за „запазване на мира в Европа, предотвратяване на допълнителна ескалация, реформи и премахване на олигархията“.

Посланието на Байдън към Зеленски повтаря телефонен разговор проведен миналата седмица с руския президент Владимир Путин, в който американският президент е казал, че Вашингтон и неговите съюзници са готови да отговорят „решително“, ако Москва нападне Украйна.

Ден след разговора с Путин, който беше организиран миналия четвъртък по искане на Москва, Байдън заяви: „Няма да преговарям тук пред всички, но ясно показахме, че Путин не може, повтарям не може да нападне Украйна“.

Руският лидер е отричал да има планове за нападение над Украйна, но миналия месец заяви, че е готов да използва „подходящите военно-технически средства“ и „да реагира категорично на враждебни стъпки“ ако Киев и неговите западни партньори пренебрегнат „червените линии“ на Москва.

Висш член на американската администрация е определил тона на разговора между Байдън и Путин като „сериозен и съдържателен“, като и двамата лидери са признали възможността за „значителен напредък“ по някои въпроси, но и че има такива, по които „съгласието вероятно е невъзможно“.  

Според Юри Ушаков, съветник на президента Путин, Москва е „удовлетворена“ от разговора с Байдън и го е нарекла „открит, съдържателен и конкретен“, според агенция Interfax.

Заплахата от военни действия от страна на Русия поднови дебата във Финландия дали страната да трябва да се присъедини към НАТО, ход, който ще бъде в противоречие с искането на Москва за ограничаване на растежа на алианса в Европа.

По време на своето новогодишно обръщение, финландският президент Саули Нийнистьо и премиерът на страната Сана Марин са подчертали, че Финландия запазва възможността да поиска присъединяване към НАТО по всяко време.