Рискът от хоспитализация с Омикрон е 80% по-нисък в сравнение другите щамове

Автори на проучването казват, че ако постъпят в болница,

18:45 | 22 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южноафриканците, които се заразяват с Covid-19 в настоящата 4-та вълна в страната предизвикана от щама Омикрон са с 80% по-малък шанс да постъпят в болница, отколкото при предходните щамове, според проучване публикувано от Националния институт по заразни болести, предава Bloomberg.

Ако бъдат приети в болница, рискът от тежко протичане на болестта не се различава от другите щамове, казват автори на проучването водени от учените Никол Уолстър и Шерил Коен.

В сравнение с вълните от варианта Делта в Южна Африка между април и ноември, заразените с Омикрон са 70% по-малко застрашени от развитието на тежки симптоми, казват те. Данните за новия щам са събирани в продължение на 2 месеца от началото на ноември.

Откакто беше установен от южноафрикански учени на 25 ноември, вариантът Омикрон доведе до рекорден брой случаи в цялата страна. Най-развитата икономика в Африка е ваксинирала изцяло около 44% от възрастното си население в рамките на 7 месеца.

В данните, които са изпратени за предпечатна версия на медицинското издание MedRxiv, авторите са коригирали няколко фактора, които биха могли да влияят на резултатите, включително възраст, пол и дали те са знаели, че са заразени. За степента на заболяване след прием в болницата, те също са изгладили данните заради наличието на други заболявания и предходна ваксинация.

Проучването е показало, че хората с Омикрон вероятно имат и по-голям вирусен товар.

„Това изследване е важно, въпреки че използването на така наречения исторически данни, при сравнение с инфектираните от Делта между април и ноември означава, че резултатите може и да се влияят от времеви ограничения“, казва Пол Хънтър – професор в британския университет на Източна Англия.

„Въпреки че има по-малка вероятност заразените с Омикрон да стигнат до болница, в сравнение с щама Делта, не е възможно да кажем дали това се дължи на различия в заразността или дали се дължи на по-силен имунитет през ноември в сравнение с по-рано през годината,“ добави Хънтър.