Омикрон връща ограничения и забавя отварянето по целия свят

Предварителни данни от проучвания сочат, че щамът разболява по-леко от предходните и това дава поводи за оптимизъм на пазарите

14:55 | 21 декември 2021
Обновен: 16:13 | 21 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Много страни вдигната нивата на тревога дни преди коледните и новогодишни празници, а поредната здравна криза се отразява и върху финансовите пазари, които се тревожат от ефекта върху световното възстановяване.  

Нова Зеландия забави планираното отваряне на международната си границата заради мащабното разпространение на варианта Омикрон по целия свят, а няколко други страни отново наложиха мерки за социално дистанциране, предава Ройтерс.  Заразените с Омикрон бързо се умножават в цяла Европа, САЩ и Азия, включително Япония, където огнище във военна база се разрасна до най-малко 180 случаи.  

Крис Хипкинс, новозеландския министър за борба с Covid заяви, че странааата му, която наложи едни от най-строгите мерки срещу болестта, забавя началото на планираното постепенно отваряне на границата си за края на февруари.

Наскоро властите заявиха, че изискването за карантина в страната ще отпадне от средата на януари. Тази мярка щеше да засегне само жители на Нова Зеландия и Австралия и щеше да разреши пътуванията във върховия за почивки летен период. От април, мярката щеше да обхване и чуждестранните туристи.

‘‘Тази новина несъмнено е разочароваща и ще се отрази негативно върху плановете за почивка на много туристи, но е важно сега да очертаем промените ясно, за да имат те време да ги реорганизират,‘ заяви Хипкинс на пресконференция.  

В Индия, здравните власти призоваха хората да носят маски, а правителството да разреши прилагането на подсилващи дози от ваксините. Страната установи 200 случая на Омикрон в 12 свои щати.  

В Сингапур, здравните власти извършваха тестове, за да разберат дали Омикрон е довел до предполагаемо огнище от случаи във фитнес зала и предупреди, че броят на заразените ще расте.  

В САЩ властите заявиха, че в понеделник неваксиниран мъж е починал от новия щам, като Омикрон вече е най-често срещаният щам в страната. Пред лабораториите в Ню Йорк и други големи градове се извиха дълги опашки от хора, които искат да се тестват преди да празнуват с роднините си.

Южна Корея, Нидерландия, Германия и Ирландия са сред страните, които отново наложиха цялостно или частично затваряне или други мерки за социална дистанция.  

Израел добави САЩ в списъка със страни до които не извършва полети поради опасения свързани с новия щам, а Кувейт вече ще изисква пристигащите да са с подсилваща доза ваксина, ако са изминали повече от 9 месеца от поставяне на втора доза.  

В понеделник британският премиер Борис Джонън заяви, че ситуацията е „изключително трудна,“ а броят на хоспитализираните в Лондон рязко се увеличи. Властите не отхвърлят никакви меки, като е възможно една от тях да е ограничаване на туризма.

В Австралия случаите на Омикрон също се увеличиха разко, но броят на хората в болница е относително нисък. Премиерът Скот Морисън призова лидерите на щатите и териториите да се опитат да избегнат ново затваряне.

„Не искаме да се връщаме към ограниченията. Ще вървим напред и ще живеем с вируса, като проявяваме разум и отговорност,“ каза той.

Вариантът Омикрон беше засечен за първи път в Южна Африка и Хонконг и оттогава е бил установен в най-малко 89 страни.  

Все още не е ясно колко тежко разболява новият щам, но Световната здравна организация предупреди, че се разпространява по-бързо от щама Делта и инфектира и хора, които вече са ваксинирани или са оздравели от Covid-19.

Ефектът върху пазарите

Към 13:30 българско време, европейският Stoxx 600 отчиташе ръст от 1,1%, след като инвеститорите  побързаха да купят поевтинели акции.

Европейските книжа поевтиняха от рекордните върхове, които бяха достигнали в последно време поради опасения, че Covid-19 ще засегне икономическото възстановяване и заради мерките на централните банки срещу ускоряващата се инфлация. 

Днес още един повод за оптимизъм е, че президентът Джо Байдън не се е отказал от своя план за разходи на стойност близо 2 трлн. Долара, въпреки че сенатор Джо Манчин го отхвърли.

Китайският юан леко поскъпна спрямо щатския долар, а инвеститорите предпазливо се върнаха към по-рисковите активи.

Бързото разпространение разпали страховете, че повече страни може да наложат ограничения, които нарушават икономическата дейност и ще засегнат и капиталовите пазари.

 В понеделник американските акции загубиха над 1% от цената си, а инвеститорите в петрол се опасяват, че новите мерки в Европа ще свият търсенето на гориво и ще натежат върху цените на петрола.  

Негативното настроение донякъде беше компенсирано по време на азиатската сесия във вторник, след като европейските и американските фючърси върху акции нараснаха и част от разпродадените в понеделник активи намериха своите купувачи. Въпреки това търговските обеми са по-ниски от обичайното за това време на годината.

В понеделник Световният икономически форум отложи годишната си среща в Давос поради Омикрон и премести събитието от януари в средата на 2022 година.