Светът имаше план за пандемията през 2022 г. Тогава се появи Омикрон.

Никой вече не очаква пандемията да свърши през следващата година

10:33 | 18 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият вариант на коронавируса Омикрон започва бързо да обхваща САЩ и Европа кара учените да преразглеждат прогнозите си за овладяване на пандемията от COVID-19 през следващата година, пише Reuters. 

Преди броени седмици експерти казваха, че страните ще започнат да излизат от пандемията през 2022 г., след като издържаха на поредица от скокове на случаите, предизвикани от щамовете алфа, бета, гама и делта. Първи сред тях се предполагаше, че ще бъдат популациите със значително количество излагане на коронавирус чрез комбинация от инфекции и ваксинация, пише Ройтерс.

На тези места се очакваше COVID-19 да се превърне в ендемично заболяване с по-малко тежки периодични или сезонни огнища. Така и ваксините, които през тази година се разпространиха добре само в развитите икономики, щяха да достигнат до по-голяма част от световното население.

Бързото разпространение на силно мутиралия омикрон вариант обаче и очевидната му способност да заразява отново хората с по-висока скорост от своите предшественици подкопава тези надежди.

Страните вече се връщат към мерките, използвани по-рано по време на пандемията: ограничаване на пътуванията, повторно налагане на изискванията за маски, забрана за големи събирания на хора за зимните празници.

Много повече хора по света ще трябва да бъдат ваксинирани или изложени на COVID, за да преодолее най-лошото от пандемията, казват експерти пред Ройтерс.

„Наистина виждам 2022 г. да бъде много повече от същото, което видяхме през 2021 г.“, коментира д-р Анджела Расмусен, вирусолог в Организацията по ваксини и инфекциозни болести към Университета на Съскечуан в Канада.

Дори след като COVID стане по-ендемичен, варианти ще предизвикват огнища и сезонни скокове за години напред. „Винаги ще има изходен брой случаи на COVID, хоспитализации и смъртни случаи“, посочва д-р Амеш Адаля, експерт по инфекциозни болести в Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“.

Надеждата е, че вирусът ще намалее до степен, в която вече не е разрушителен. Животът с COVID-19 обаче няма да означава, че вирусът вече не е заплаха. Вместо това хората ще трябва да бъдат готови да се приспособят, когато се появи следващият вариант, посочва д-р Том Фрийдън, главен изпълнителен директор на Resolve to Save Lives, глобална инициатива за обществено здраве, и бивш директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Някои учени не са напълно готови да изоставят надеждата, че някои части на света ще излязат от пандемията през следващата година. Повече от 270 млн. души са били заразени с COVID, според Световната здравна организация, докато приблизително 57% от световното население е получило поне една доза ваксина, което представлява потенциална защита, която не е съществувала преди две години.

"Дори този имунитет да не е толкова добър срещу омикрон, това не означава, че е безполезен. И този имунитет е по-ефективен срещу сериозно заболяване, отколкото срещу заразяване изобщо", казва д-р Дейвид Дауди, епидемиолог в „Джон Хопкинс“.

Досега повечето от проучванията, разглеждащи ефективността на ваксините срещу омикрон варианта, се фокусираха върху неутрализиращите антитела, които се захващат за вируса и му пречат да навлезе и да зарази клетките. Резултатите от кръвните изследвания от напълно ваксинирани хора показват, че омикрон избягва неутрализацията, но бустерна доза може да възстанови тази защита.

Т-клетките на имунната система, които унищожават заразените клетки, също изглежда, че разпознават и този вариант. Много експерти смятат, че тази втора линия на защита ще предотврати хоспитализации и смъртни случаи.

Междувременно животът с COVID през 2022 г. вероятно ще означава оценка на местните рискове и защита чрез ваксинация, маски и социална дистанция. „Когато отида до магазина този следобед, това, което ми помага, е да знам колко COVID има в моята общност“, посочва д-р Робърт Уахтър, председател на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

„Няма да има едно състояние на пандемията. Тя ще се развива различно за различните държави и региони и това ще е така в обозримо бъдеще“, допълва той.

Европейските държави междувременно се подготвят да наложат допълнителни ограничения за пътуванията и други мерки в опит да спрат нарастващите случаи на заразени с варианта омикрон, което ще заплаши икономиката. Германия, Ирландия и Дания обмислят допълнителни ограничения точно преди коледните празници. Те следват стъпките на Франция, която затвори границите си тази седмица за британци.

Целия материал четете на сайта www.investor.bg