Хапчето на Pfizer вероятно ще работи и срещу Омикрон

Паксловид е показал 89% ефикасност в намаляване на риска от хоспитализация и смърт при възрастни, които са застрашени от тежко протичане на болестта

20:18 | 14 декември 2021
Обновен: 22:09 | 14 декември 2021
Автор: Антон Груев
Хапчето на Pfizer вероятно ще работи и срещу Омикрон

Антивирусният препарат Paxlovid (Паксловид) e запазил ефикасност от 89% за намаляване на риска от хоспитализация и смърт. Това показват данни от окончателен анализ на проучване при най-застрашените възрастни, съобщават от Pfizer. 

Първоначалните лабораторни тестове са показали окурaжаващи признаци, че експерименталното хапче на Pfizer срещу Covid-19 за пациенти наскоро заразени с болестта може да работи и срещу варианта Омикрон.

Във вторник от компанията са заявили, че окончателен анализ на резултати от късен етап на проучване потвърждава, че лекарството наречено Паксловид е показало 89% ефикасност в намаляване на риска от хоспитализация и смърт при възрастни, които са застрашени от тежко протичане на болестта.

В момента Агенцията по храните и лекарствата (FDA) трябва да оповести дали ще даде разрешение за употреба на Плаксовид за възрастни, които са в най-рисковата група, като решението може да бъде взето до края на годината.

Отделен и предварителен анализ дава признаци, че лекарството може би помага на хора, които не са застрашени от тежки симптоми на Covid-19, като ваксинирани лица, които се заразяват с вируса.

По време на анализа на първоначалното проучване Паксловид е намалил риска от хоспитализация и смърт с поне 70% при възрастни с нисък риск от тежко протичане на болестта, но не е успял да намали или премахне симптомите им в рамките на 4 дни.

Участниците в клиничното изпитване, които са били застрашени от висок риск от тежко протичане на болестта е трябвало да са много възрастни и да имат поне едно придружаващо заболяване или състояние, като наднормено тегло. Другото проучване е било с хора, които или не са били ваксинирани или са били с нисък иск да развият тежки симптоми на Covid. Това са или млади и здрави лица или ваксинирани хора с поне 1 рисков фактор да развият тежки симптоми.

И двете проучвания, които тестват Паксловид в хора са показали, че количеството вирус или вирусния товар, при тези, които са приели лекарството е бил много по-малък, отколкото в групите получили плацебо.

По-ниският вирусен товар вероятно означава и по-ниска степен на предаване на вируса.

Докторите и здравните експерти се опитват да разработят лекарство като Плаксовид, което хората могат лесно да приемат в домовете си няколко дни след появата на симптоми и което да предотврати сериозно разболяване или хоспитализация.

Появата на Омикрон засенчи подхода на такива антивирусни препарати, заради несигурността дали новият щам може да избягва леченията и ваксините.

За да преценят това, производителите на лекарства проучват дали разрешените и експериментални лекарства срещу Covid-19, както и съществуващите ваксини са ефикасни срещу Омикрон.

Учените подозират, че хапчето на Pfizer ще бъде ефикасно, защото спира вируса като блокира дейността на важен ензим наречен протеаза. Вирусът има нужда от него, за да се възпроизвежда и се смята, че той не е мутирал при Омикрон.

Този метод за лечение се различава от ваксините срещу Covid и някои други препарати, които се насочват към различна част от вируса – шиповия протеин, където се наблюдават повечето мутации при Омикрон.

Първоначалните лабораторни тестове на Pfizer показват, че Плаксовид блокира ензима протеаза в Омикрон, както и при другите щамове, будещи безпокойство.

"Ако протеазата не функционира, вирсуът не може да се възпроизвежда и да предизвиква симптоми," каза представител на Pfizer. Убеден съм, че ефектът от Плаксовид върху Омикрон ще бъде значителен.'

От компанията казват, че планират да извършат още тестове, за да измерят ефикасността на лекарството срещу новия щам. През ноември, Pfizer заяви, че при първоначален преглед на едно от проучванията им, Плаксовид е показал 89% понижение на хоспитализацията и смъртността при възрастни застрашени от тежко протичане на болестта.

Агенцията по храните и лекарствата изчаква окончателните резултати преди да реши дали да даде разрешение за употреба.

Отделно, Pfizer тества ефективността на Паксовид при хора, които не са застрашени от тежко протичане на болестта, като ваксинирани лица. Първоначалните резултати показват, че препаратът не е успял да намали симптомите на болните в рамките на 4 дни, а това е била основната цел на проучването и един от начините да се измери ефикасността на лекарството.

Pfizer ще обсъжда със здравните власти в САЩ и други страни дали да разреши лекарството за употреба за хора, които не са застрашени от сериозни симптоми и дали компанията трябва да проведе още изпитвания.