Петролът увеличава загубите заради Омикрон и търсенето в Китай

Фючърсите в Ню Йорк паднаха до под 70 долара за барел

09:44 | 15 декември 2021
Обновен: 11:45 | 15 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се понижи за трети ден, тъй като бяха наложени допълнителни ограничения, за да се противодейства на разпространението на варианта Oмикрон, докато перспективите за търсене в Китай се помрачиха.

Фючърсите в Ню Йорк паднаха до под 70 долара за барел, разширявайки спада тази седмица до повече от 2%. Китай, най-големият вносител на суров петрол, се очаква да започне 2022 г. с потиснато търсене, което частично ще компенсира традиционното нарастване на търсенето от рафинериите за попълване на запасите през зимните месеци. Това идва, след като базираната в Париж Международна енергийна агенция казва, че глобалният пазар вече се е върнал към излишък и че търсенето на реактивно гориво намалява поради омикрон.

петрол 15.12

Спадът на петрола тази седмица изяде частично възстановяването от мечия пазар в края на ноември. Бързото нарастване на случаите на омикрон в САЩ само този месец, заедно с прогнозите за увеличаваща се инфлация, вероятно ще намалят апетита за риск, което се отразява в намаляването на обемите на търговия преди празничния сезон в края на годината.

Общият обем на търговия за американския бенчмарк във вторник се сви до най-ниското ниво от 24 ноември.

„В момента инвеститорите оценяват бързото разпространение на варианта Омикрон, когато навлизаме в края на годината и несигурността около тежестта на вируса само ще добави още нестабилност“, каза Уил Сунгчил Юн, старши анализатор на стоки в VI Investment Corp. в Сеул. . „Новият вариант вероятно ще принуди Китай да затегне допълнително контрола си преди зимните олимпийски игри, което ще се отрази върху цялостното потребление на петрол.“

Финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи във вторник, че запасите от суров петрол в САЩ са паднали с 815 000 барела миналата седмица, според запознати с данните, докато запасите в центъра за съхранение в Кушинг са се повишили. Официалните правителствени данни се очакват в сряда.