Омикрон заличи въздействието на повишената прогноза на ОПЕК

Петролът Brent се търгуваше близо до $74 за барел, след като се понижи с 1% в понеделник

10:00 | 14 декември 2021
Обновен: 12:02 | 14 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се стабилизира, тъй като нарастването на прогнозата за търсене на ОПЕК за следващото тримесечие беше компенсирано от продължаващата несигурност относно въздействието на варианта на вируса Омикрон.


Петролът Brent се търгуваше близо до $74 за барел, след като се понижи с 1% в понеделник. Организацията на страните износителки на петрол повиши оценките за потреблението на петрол през първото тримесечие с 1,1 милиона барела на ден в месечния си доклад от изследователския отдел на групата, но каза, че все още вижда излишък. Индексът на долара се повиши с повече от 0,4% тази седмица, намалявайки привлекателността на стоки като петрола, чиито цени са в американска валута.


Кривата в бъдещето показва влошаване на перспективите за цените.


Петролът започна частично възстановяване този месец, след като се срина в мечи пазар в края на ноември поради появата на новия вариант на Covid-19. Икономическите рискове от омикрон и усилията на централните банки да овладеят ускоряването на инфлацията вероятно ще доведат до намален апетит към риск от страна на търговците, особено с наближаването на края на годината.

цени


„Обемите намаляват, тъй като това е краят на годината и няма причина да се поема риск“, каза Ким Кванграе, базиран в Сеул старши анализатор на стоки в Samsung Futures Inc. „Ходът на ОПЕК да подобри перспективата си за търсене в началото на следващата година може да бъде положителен сигнал за пазара, но може да се разглежда и като ход, направен, за да оправдае увеличенията на групата през следващите месеци.“


Увеличението на прогнозата за търсенето на ОПЕК за първите три месеца на 2022 г. е еквивалентно на годишния ръст на световното потребление в типична година преди пандемията и показва, че групата смята, че въздействието на омикрон вероятно ще бъде леко и краткотрайно. Тази оценка обаче беше компенсирана от понижаване на потреблението през второто и третото тримесечие.