Германските потребителски нагласи се влошават, а Омикрон тласка страната към рецесия

Икономическият институт Ifo този месец заяви, че очаква икономическото производство на Германия да стагнира от януари до март

13:39 | 21 декември 2021
Обновен: 17:03 | 21 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските потребителски настрояния ще се влошат допълнително в началото на следващата година, показа проучване във вторник, докато пандемията от COVID-19 и нарастването на варианта Омикрон тласкат най-голямата икономика в Европа към ръба на рецесия през зимата.

Базираният в Нюрнберг институт за пазарни проучвания GfK заяви, че неговият индекс на потребителските настроения, базиран на проучване сред около 2000 германци, е спаднал до -6,8 пункта през януари, срещу ревизирани -1,8 пункта месец по-рано.

Януарското отчитане беше най-ниското от юни и в сравнение с прогнозата на "Ройтерс" за по-малък спад до -2,5.

Базираният в Берлин изследователски институт DIW заяви, че очаква икономиката на страната да се свие през последното тримесечие на годината.

В същото време перспективите за първото тримесечие на 2022 г. изглеждат мрачни, тъй като индустрията продължава да страда от недостиг на доставки и потреблението може да бъде допълнително засегнато от още ограничения, последният стълб на подкрепа на икономиката, каза DIW.

Икономическият институт Ifo този месец заяви, че очаква икономическото производство на Германия да се свие с 0,5% през тримесечието през октомври до декември и да стагнира от януари до март.

Това би довело Германия близо до техническа рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на свиване.

Икономистът на GfK Ролф Бюркл каза, че високите нива на заразяване от четвъртата вълна на коронавирус, предизвикана от варианта Делта, вече са довели до ограничения за търговците на дребно и доставчиците на услуги този месец.

Германия забрани на неваксинирани хора да влизат в обшествени закрити места - освен здравни заведения, хранителни мaгазини - в началото на месеца в опит да ограничи разпространението на болестта.

Така нареченото правило 2G – което ограничава достъпа до ваксинирани или излекувани хора – засегна лошо коледния бизнес, добави Бюркл.

„Перспективите за началото на следващата година също са потиснати на фона на бързото разпространение на варианта Омикрон“, каза Бюркл.

Необичайно високият процент на инфлация в Германия също понижава настроенията на потребителите, добави той.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц и премиерите на 16-те региона в страната да обсъдят по-нататъшните ограничения на спешна среща по-късно във вторник.

Сред мерките, които се разглеждат, са по-строги ограничения за контакти и ускорена кампания за усилване на ваксинацията.