Байдън: Да не изпадаме в паника заради Омикрон

Вони Куин, Bloomberg News

09:00 | 22 декември 2021
Обновен: 11:26 | 22 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Джо Байдън обмисля дали да разхлаби американските ковид мерки. Въпреки предупрежденията, че болниците са пълни с неваксинирани, Байдън каза, че може да вдигне забраната за пътуване от южноафриканските страни, където първо бе открит вариантът Омикрон. Администрацията обмисля и по-кратка препоръка за карантина за ваксинираните, които се разболяват, за да може по-бързо да се върнат на работа.

"Не бива да изпадаме в паника. Трябва да се ваксинирате напълно, да си направите бустърна доза. Тогава ще бъдете силно защитен. Ако не сте ваксинирани, сте изправени пред сериозен риск да влезете в болница заради ковид и дори да умрете. Така че най-добре е да се ваксинирате и да си поставите бустърна доза", каза президентът Джо Байдън.

САЩ може да одобри две хапчета против ковид, за които се установи, че намаляват вероятността от хоспитализация. Източници казаха на Bloomberg, че Центърът за превенция на заболяванията ще одобри хапчетата на Pfizer и Merck, които са първите за лечение у дома. Тестовете на хапчето на Pfizer показаха 89% намаление на хоспитализациите, а хапчето на Merck не е толкова ефективно.