Британски регулатор нареди на Meta да продаде своя компания

Властите обявиха, че Meta трябва да разтрогне сделката за Giphy на стойност 315 милиона долара

20:15 | 30 ноември 2021
Обновен: 22:43 | 30 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската антитръстова агенция нареди на Meta Platforms Inc. компанията-майката на Facebook да продаде Giphy поради проблеми с конкуренцията, предава Bloomberg. Това първият случай в историята, когато глобален регулатор е принудил технологичен гигант да разтрогне завършена сделка. Това е сериозен обрат след дългогодишен период, в който тези компании поглъщаха свои по-малки конкуренти без на практика без никаква ответна реакция.

Органът за конкуренция и пазари установи, че сделката на стойност 315 милиона долара сключена през миналата година за търсачката, значително ще намали конкуренцията между социалните медии, според изявление във вторник.

Това е първият път, когато регулатор в Европа или САЩ нарежда на голяма технологична компания да отмени придобиване, вместо да плаща огромна глоба. Meta вече има два избора: да обжалва или да продава.

Сделката за търсачката Giphy, завършена миналата година, предизвика опасения от регулаторите на Обединеното кралство от самото начало. Първоначално антитръстовото разследване беше отложено, след като служители наредиха на Facebook да спре плановете за интегриране на компанията, което предизвика продължителна съдебна битка.

Компанията ще може да обжалва решението пред Апелативния съд в областта на конкуренцията на Обединеното кралство, където ще има изслушване с функцията на съдебен контрол. Този процес разглежда как Апелативният съд е стигнал до своето решение. Ако Meta приеме решението на съда, компанията ще трябва да намери подходящ купувач, който ще бъде проверен от регулатора.

„Не сме съгласни с това решение“, каза говорител на Meta. „Преглеждаме решението и разглеждаме всички възможности, включително обжалване.

Приключване на сделки без одобрение може да бъде стратегия с висок риск. ЕС може да глоби Illumina Inc. до 400 милиона долара за завършване на сделка без разрешение. Google приключи поглъщането на Fitbit по-рано тази година, без да получи разрешение от САЩ или Австралия. Австралийските власти провеждат разследване на сделката.

От регулаторния орган казват, ече Надзорният орган каза, че сделката вече е лишила платформата от възможността да се конкурира на пазара на реклама и че Meta трябва да продаде Giphy на изцяло одобрен купувач.

„Ако не бъдат предприети действия, това ще позволи на Facebook да увеличи още повече своята значителна пазарна сила в социалните медии, като контролира достъпа на конкурентите до GIF файловете на Giphy“, казва Стюарт Макинтош, ръководител на разследването.

И двете страни се бориха с процеса по контрол на сливането. Апелативният съд глоби Meta с 68 милиона долара за това, че не е актуализирала информация за регулаторите относно усилията да отделят Giphy, преди да получи одобрение за сливане в Обединеното кралство, което Meta по-късно не обжалва. Същевременно Мета обвинява Апелативния съд, че налага прекомерна санкция и не успява да й предложи други варианти освен продажбата.

Надзорните органи по сливанията в цяла Европа са изключително строги в разследването за пазарната власт на американските технологични гиганти. Регулаторите се сблъскаха с множество критики, че са позволили на Силициевата долина да придобият потенциални съперници, преди да са станали големи и успешни. Поглъщането на Instagram от Facebook, което има огромни последици за пазара често се цитира като сделка, която регулаторните органи сключват без подходящ контрол.

Други глобални регулатори не демонстрират подобна загриженост от сделката. Европейската комисия на Маргрете Вестагер не е прегледала случая, докато австрийската агенция за конкуренция все го разглежда.