По-безопасно място ли ще бъде Meta от Facebook

Зукърбърг споделя, че с течение на времето потребителите няма да им е необходим Facebook, за да използват другите услуги на компанията.

12:25 | 29 октомври 2021
Обновен: 12:52 | 29 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Facebook Inc вече се нарича Meta, съобщи компанията в четвъртък като част от ребрандирането, което се фокусира върху създаването на "метавселена"- обща виртуална среда, която залага, че ще бъде наследник на мобилния интернет, съобщава Ройтерс. 

Промяната на името идва, тъй като най-голямата компания за социални медии в света се бори с критиките от страна на законодателите и регулаторите относно пазарната си мощ, алгоритмичните решения и контрола върху злоупотребите в услугите си. Главеният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, говори на конференция на дружеството за виртуална и разширена реалност, която предава на живо. 

Марк Зукърбърг заяви, че новото име отразява работата си за инвестиране в метавселена, а не едноименната услуга за социални медии, която ще продължи да се нарича Facebook. Метавселена е термин, въведен в антиутопичния роман "Снежна катастрофа" преди три десетилетия и сега привлича вниманието в Силициевата долина. Това в широк смисъл се отнася до идеята за обща виртуална реалност, до която могат да имат достъп хора, използващи различни устройства

"В момента нашата марка е толкова тясно свързана с един продукт, че не може да представлява всичко, което правим днес, да не говорим за в бъдеще", казва Зукърбърг.

Според компанията, която инвестира сериозно в разширена и виртуална реалност промяната ще обедини различните си приложения и технологии под една нова марка. Той заяви, че няма да промени корпоративната си структура. В последния спор с бившия служител на Facebook Франсис Хауген изтекоха документи, които според нея показаха, че компанията е избрала печалбата пред сигурността на потребителите. През последните седмици Хауген свидетелства пред подкомисията на американския Сенат и депутатите в британския парламент. Зукърбърг по-рано тази седмица заяви, че документите са били използвани за създаване на "фалшива картина”. Компанията съобщи в блога си, че възнамерява да започне търговия под новия борсов маркер, който е запазил, MVRS, на 1 декември. В четвъртък тя представи новия си знак в централата в Менло Парк, Калифорния, заменяйки логото с вдигнат палец с форма на синя безкрайност.

Опетнена репутация

Тази седмица Facebook заяви, че хардуерното звено на Facebook Reality Labs, което отговаря за AR и VR, ще бъде отделено, както и инвестициите в нея ще намалят общата оперативна печалба тази година с около 10 милиарда долара. Компанията създаде продуктов екип в това звено, фокусиран върху метавселената, и наскоро обяви планове да наеме 10 000 служители в Европа през следващите пет години, които да работят върху усилията.

В интервю за технологичното издание the Information, Зукърбърг заяви, че не е обмислял да се оттегли от поста на главен изпълнителен директор. Компанията също така ще спре да използва марката Oculus за своите VR слушалки и ще ги нарича "Meta" продукти. Промяната на името, чийто план за първи път бе съобщен от The Verge, е значително ребрандиране за Facebook, но не и първото.

„Въпреки че това ще помогне за облекчаване на объркването, като разграничи компанията майка на Facebook от основните й приложение, промяната на името няма да доведе до внезапното отстраняване на системни проблеми, разяждащи компания" - заяви Майк Проулкс, директор по изследванията в изследователската фирма Forrester.

Плановете за постепенно премахване на името на Facebook дори от продукти като устройство за видеообаждания Portal показват, че компанията се стреми да не навреди на останалите приложения, казва Прашант Малавия, професор по маркетинг в училището за бизнес McDonough на Джорджтаунския университет. "Без съмнение (името на Facebook) определено е повредено и токсично", допълва още той.

Зукърбърг споделя, че новото име отразява и факта, че с течение на времето потребителите няма да им е необходим Facebook, за да използват другите услуги на компанията. Компанията тази година пусна свой собствен чифт умни очила с Ray-Ban с множество нови актуализации на AR и VR. Те включват възможността хората, използващи слушалките Oculus VR, да се обаждат на приятели с Facebook Messenger и да канят други в социална версия на дома си, наречена „Horizon Home“. Зукърбърг също показа видео демонстрации как може да изглежда метавселената, където хората се свързват като аватари и се пренасят в цифрови версии на различни места и периоди от времето. Метавселената ще трябва да бъде построена с оглед на сигурността и поверителността на потребителя.