Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Заимов: Няма да има краткосрочни последици за икономиката заради санкциите от САЩ  

Мартин Заимов, финансист и бивш подуправител на Българска народна банка, 03/01/2021 г.

21:04 | 3 юни 2021
Обновен: 21:10 | 3 юни 2021
Автор: Даниел Николов


Няма да има конкретни негативни последици върху икономиката в краткосрочен план от наложените санкции от САЩ срещу шестима българи. Това заяви Мартин Заимов, финансист и бивш подуправител на Българска народна банка, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Вероятността българска банка да предприеме действия, благодарение на които да бъде санкционирана, е малка, и дори да я има, тези конкретни санкции ще дойдат след години. Конкретна банка би могла да рискува, но не мога да предположа, че от финансова гледна точка ще има краткосрочни последици“, каза Заимов в коментар какъв резултат може да се очаква, ако българска финансова институция влезе във взаимоотношения с някое от санкционираните лица.

„Следва подобрение и освобождаване на българската икономика от едни некомпетентни и относително невежи хора“, каза Заимов.

В сряда Министерство на финансите на САЩ наложи санкции срещу шестима българи за тяхната роля за корупцията в България. Сред санкционираните са бившият депутат Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков, както и 64 свързани с тях компании. По смисъла на санкциите средствата на санкционираните не могат да бъдат прехвърляни в различни държави, банки и сметки.

Според Заимов финансовите средства на санкционираните лица не се намират в една банка и общият им обем няма да може да повлияе на българските банки. Финансистът не се ангажира да коментира какво би се случило с парите на санкционираните, които се намират в чужбина.

Смисълът на закона „Магнитски“, по който са наложени санкциите, е да спре движението на пари, придобити чрез корупция и да засегнат заинтересованите лица, с по-малка степен съответното общество, обясни Заимов.

„Това е в много по-голяма степен политическо действие, отколкото реално, икономическо и финансово действие“.

Санкциите ще повлияят положително върху бизнес климата в страната, смята Заимов.

"В българската икономика има около хиляда големи фирми в международен смисъл. Фирмите, които са под контрола на санкционираните лица, са незначителна част от българската икономика, но изключително важна. Това са фирми, които доминират обществени поръчки, и представляват видимата част от икономиката. Ако до момента тези лица са контролирали, условно казано, 10-20% от големите фирми, то този процент сега ще спадне, а останалите ще могат да развиват бизнеса си по-свободно и по-спокойно“.

Ефектът върху българската икономика и банкова система би могъл да бъде значителен, но това ще е заради опасения, а не заради реални действия, които да предизвикат контра действия, смята финансовият експерт.

Проблемите, които поставят санкциите пред нашето общество, са предимно културни, а не политически и икономически, смята финансистът, и даде за пример процесите в банковия сектор.


Какви бяха другите коментари на Мартин Заимов може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.