В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Със сигурност има още много лица, които могат да бъдат поставени под санкциите на САЩ

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията, „В развитие“, 03.06.2021

15:04 | 3 юни 2021
Обновен: 15:16 | 3 юни 2021
Автор: Надя Манова

Отделът за контрол на чуждестранните активи, агенция към американското Министерство на финансите, санкционира шест българи за тяхната роля за корупцията в България. Сред тях попадат Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Техните партньори ще бъдат поставени под бизнес изолация. Това беше акцент на разговора между старши анализатора в Икономическата програма на ЦИД Тодор Галев и водещия на предаването „В развитие“ Вероника Денизова.

„Последствията от тези действия на агенцията ще са незабавни. Те се отнасят до международния бизнес на посочените лица. Тези имена стават токсични за всички техни търговски партньори“, коментира анализаторът.

„По закона „Магнитски“ не само те, но и всички техни партньори могат да бъдат санкционирани или да им бъдат наложени забрани за работа с финансовата система на САЩ“, подчерта Галев.

Анализаторът коментира, че ще има и последствия за България. Според него от голямо значение е моментът, в който Вашингтон обявява това решение.

„Не е случайно, че това се случва преди изборите“, коментира Галев. Според него САЩ дават знак на българското правителство да предотврати бъдещи политически схеми по време на следващите избори. В това число влизат купуването на гласове, контролираният вот и използването на държавни институции.

„Случаите по закона „Магнитски“ са изключително сериозни – един такъв случай през 2016 г. разкри руското влияние в България“, посочи Галев.

Според него има начин посочените лица да са получили предварителна информация, за да могат да преструктурират дейностите си.

„Считам, че ще има и предоставяне на информация на българските власти, но не е ясно колко и каква точно. Част от проблема е, че има служебни доказателства, които няма да се представят публично“, заяви анализаторът.

„Съществен проблем е, че САЩ имат съмнения в ефективността на някои основни институции в България“, уточни той.

Гостът коментира, че със сигурност има още много лица, които могат да бъдат поставени под тези санкции на САЩ.  

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.