Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

БАКЕП: Безвъзмездната помощ за малките фирми трябва да се ревизира

Ангелина Добрева, зам.-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, Светът е бизнес, 24.04.2020

21:00 | 24 април 2020

Безвъзмездната помощ от 173 млн. лева за българските предприятия е добра инициатива, идваща навреме, но така замислена, тази идея не може да подпомогне никой реален микро или малък бизнес. Това мнение изрази Ангелина Добрева, зам.-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От нашата асоциация призоваваме правителството да не бърза да пуска схемата веднага, а да я реформира. Тя предлага 3-10 хил. лв. подкрепа за 3 месеца. Една микрофирма има разходи на месец между 10-20 хилв. лв. Малка фирма с персонал до 50 души генерира разходи около 200 хил. лв.".

"По Закона за малки и средни предприятия микрофирма е такава, която разполага с 1-10 души персонал, а малка – с 10-50 души персонал. Оборотите са определени спрямо западноевропейските стандари от ЕК и няма смисъл да се коментират, защото у нас те не се достигат", уточни гостът.

"От всички фирми с персонал от 5-50 души тази мярка ще се възприеме по-скоро с гняв, отколкото с реално усещане за подкрепа".

От друга страна, Добрева отчета, че това е единствената антикризисна мярка, която дава грантове.

"Има доста други източници, включително и в оперативната програма, които могат да бъдат използвани, ако схемата се окаже успешна".

Гостът отбеляза, че административната тежест за обработка на 25 хил. заявки не е единствен проблем в случая.

Предложението на Българската асоциация на консултантите по европейски програми е сумата от 173 млн. лв. да бъде разделена на две - 120 млн. лв. за фирми, регистрирани по ДДС (рязко да се вдигнат грановете за тях); до 9 хил. лв. за микропредприятия; до 25 хил. лв. за малки предприятия и 45 хил. лв. за средно предприятие, в направление на три вида разхода за една фирма - суровини и материали, наеми и заплати, а заплатите да бъдат ограничени до 3 хил. на месец на заето лице.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.