Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Не трябва да се спират планираните процедури по иновации във фирмите заради COVID-19

Борислава Иванова, Idea Consulting, Бизнес старт, 24.04.2020

10:29 | 24 април 2020

Предприятията у нас не трябва да се лишават от планираните процедури по иновации и конкурентоспособност заради мерките срещу коронавируса. Тези средства са за бизнеси, които са жизнеспособни и работят - подобни компании трябва да бъдат подкрепени. Дигитализацията на малките и средни предприятия също е ключова процедура в този период. Това мнение изрази Борислава Иванова, Idea Consulting, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Експертът коментира темата, след като на брифинг в четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви, че 173 милиона лева ще се насочат към малките фирми у нас, които имат спад на оборота от 20%. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата по нея - безвъзмедни.

Според експерта има необходимост от изясняването на някои насоки по програмата, включително кои разходи на компаниите може да се покрият с отпусканите средства - за заплати, за наеми, за оборудване и пр.

“Трябва да се даде яснота, за да могат хората, които сами си подготвят проектите, да го направят и да няма недоразумения”, изтъкна експертът.

“Микро предприятия, каквито са ресторантите и кафенета, трудно биха се справили с кандидатстването по тази програма. Все още не знаем какъв ще е формулярът”.

По думите на Иванова възможността за злоупотреби също не е изключена.

“Възможно е да кандидатстват фирми, които имат спад в оборота само за последния месец, без тенденцията да е трайна... Фактът, че се допускат фирми, които не са регистрирани по ДДС, също е опасност”, обясни тя.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.