Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Промени в данъчното облагане при 30% сива икономика е грешна политика

Юлиян Войнов, икономист, в "Светът е бизнес" 16.05.2024 г.

21:05 | 16 май 2024
Обновен: 08:07 | 17 май 2024
Автор: Георги Месробович

България към настоящия момент върви с уверени крачки към еврозоната, ако няма някакъв сериозен политически или икономически катаклизъм, страната съвсем скоро ще бъде готова да влезне в еврозоната. Политически турбуленции и неяснота по отношение на управлението и геополитическата ориентация на държавата могат да възпрепятсват държавата по пътя ѝ към еврото. В общественото пространство се повдигна и дебата за промяна в данъчната система. Има проблеми в данъчната и пенсионната система, но не трябва да се тръгва от повишаване на данъците, за да се решат тези проблеми, защото те няма да се решат и най-вероятно ще доведат до други проблеми, които ще се чудим как да решаваме, това коментира Юлиян Войнов, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

От обявените вчера данни за инфлацията и БВП на България след първото тримесечие, представени от НСИ, може да се види, че има забавяне на икономиката, тъй като 1,7% ръст на БВП е по-нисък показател от последното тримесечие на миналата година, каза Войнов. Той допълни, че вече се вижда първата за тази година дефлация на месечна база с -0,3%, а инфлацията на годишна база намалява с 0,6 процентни пункта, достигайки 2,4%. Това означава, че ако България продължи с тази тенденция до края на годината ще покрие инфлационния критерии за членство в еврозоната.

Конвергентеният доклад, който ще излезне през юни, ще работи с тези данни за първото тримесечие. Това означава, че ако България иска да се присъедини в еврозоната в дата през 2025 г. ще трябва да бъде поискан извънреден доклад в края на годината. Гостът обясни, че ако няма неочаквани обстоятелства най-късната прогнозирана дата би била началото на 2026 г.

„България към настоящия момент върви с уверени крачки към еврозоната. Ако няма някакъв сериозен политически или икономически катаклизъм, България съвсем скоро ще бъде готова да влезне в еврозоната. Една от основните предпоставки освен изпълнението на всички технически критерии е решимостта на политическата класа да следва определена траектория и определен курс, защото е ясно, че при политически турбуленции и неяснота по отношение на управлението и геополитическата ориентация на държавата – най-вероятно може да ни възпрепятства за по-скорошно приемане в еврозоната.“

Забавянето на икономиката до известна степен е в следствие на турбуленциите при икономиките в еврозоната. Сега се вижда подобрение в икономиката на Германия, която доскоро бе в рецесия, като това ще се отрази и на България, но със забавяне. Във всички случаи, заложеният в бюджета ръст от 3,2% е трудно постижим, като по-скоро ще се потвърди прогнозата на ЕК за ръст от 1,9%.

В общественото пространство се заговори за промяна на данъчната ставка, като има предложения за прогресивен данък у нас. Гостът не смята, че това ще се случи скоро, като България има по-сериозни проблеми с корупцията и съдебната система, които са основните пречки за привличане на инвестиции. Сивият сектор също е огромен проблем, като по различни данни той се оценява на около 30% от икономиката, гостът обясни, че ако данъчна промяна бъде направена, то тя ще задълбочи тези проблеми, а няма да ги облекчи.

„Когато не можете да обложите една трета от икономиката на страната, която не плаща данъци и искате да стоварите това по-високо данъчно бреме върху останалите 2/3, които плащат данъци и една значителна част от тези хора са най-динамичните в секторите с най-голяма добавена стойност. Това не е такава политика, която в момента е смислено да се води дебат. Има проблеми в данъчната и пенсионната система, но не трябва да се тръгва от повишаване на данъците, за да се решат тези проблеми, защото те няма да се решат и най-вероятно ще доведат до други проблеми, които ще се чудим как да решаваме.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.