В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Уикендът мина под знака на микс от социологически проучвания и конспиративни теории

Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, В развитите”, 08.11.2021

15:40 | 8 ноември 2021
Обновен: 12:48 | 9 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Отминалият уикенд премина под знака на странен микс от последните официални социологически проучвания и засилващите се донякъде конспиративни теории, като основни действащи лица са бившите управляващи от ГЕРБ. Това сподели Бойчо Попов главен редактор на investor.bg в ефира на предаването “В развитите” с водещ Делян Петришки

Отново се разменяха “удари” между Бойко Рашков и политическата партия на Бойко Борисов. След като МВР проведе няколко акции за задържане на купувачи на гласове, покрай договорите за изграждане на АМ “Хемус”, станала известна с неизграждането си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо оповести информация за внесени 228 допълнителни машини за гласуване, извън официалната закупена бройка. Това количество беше разтълкувано като подготовка за “Костинброд 2”, когато в навечерието на изборите бяха лансирани предварително напечатани бюлетини над необходимата бройка.

Също лидерът на ГЕРБ директно атакува вътрешния министър като казва, че “е бил на лов” с Фуат Гювен, който е представен като банкера на ДПС, в отговор на твърденията на Рашков, че около над 20 млн. лева са били преведени към Дубай през банката на Борисов. През седмицата се е наложило БНБ да излезе с официално опровержение, че няма данни Борисов да има дялове в банка.

Гостът допълва, че последните проучвания дават преднина за ГЕРБ на изборите, но има много оспорвана борба за второто място между “Продължаваме промяната” и БСП, като имат близки резултати, в рамките на статистическата грешка. По отношение на президентските избори, електоралната подкрепа на Румен Радев е малко под 50%, но остава доста далеч над основния претендент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков.

Бойчо Попов споделя, че отново коронавирусната пандемия е подложила обществото на сериозни разделения. Миналата есен и зима са били трудни за българското общество, но с мутацията на вируса отново политиците не са се поучили от предходните си грешки, затова и тази зима "по всичко изглежда, че ще бъде трудна." Броят на заразените продължава да расте, болниците са пълни, но основната разлика, спрямо миналата година е, че има неограничени количества от решаващия инструмент в борбата с коронавируса, а именно ваксините.

“Ние не ги прилагаме решително и липсата на ваксинация ще ни докара до още една коронавирусна зима.”

По данни в Италия и Испания, където в началото на пандемията пострадаха доста сериозно, към момента нивата на ваксинация са много по-високи от Германия и Франция и заболеваемостта е много ниска. По думи на госта западните държави се чудят на България и Румъния, които са на последно място по ваксинация в ЕС.

Днес се завърнаха част от учениците, съобщава още Бойчо Попов, и са се разпределили щадящите тестове по училищата. Очаква се до края на деня да се издаде заповед от министъра на здравеопазването за тестването на малките деца.

Попов смята, че ваксините и икономическото възстановяване са пряко свързани и затова така изоставаме от западните държави, които вече се стабилизират.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.