В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Защо в България се създаде фалшива паника за злато

Крум Атанасов, управител на igold, "В развитие", 27.10.2021 г.

15:26 | 27 октомври 2021
Обновен: 20:55 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Няма прекъсване на веригата на доставки при физическото инвестиционно злато. Доставчиците успяват с доставките - търсенето е завишено спрямо предишните две-три седмици, но не може да се говори за паника. Цената на златото е стабилна в момента, а в близко бъдеще ще се влияе основно от действията на централните банки срещи повишаващата се инфлация. Това заяви Крум Атанасов, управител на igold, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Има забавяния в доставките, но това което реално се случи, бе, че бяха пуснати неточни статии в неособено рентабилни медии в България, които създадоха паника и усещане, че няма злато. Това се случва само в България - паника за злато няма в останалата част от света, има завишено търсене, което е коренно различно."

Слуховете са довели до нерационален страх в инвеститорите и изкупуване на складовите наличности, каза Атанасов и предупреди, че с подобни действия хората рискуват да изгубят парите си.

"Малките инвеститори купуват твърде големи за тях продукти, а големите започнаха да купуват неликвидни развасовки... Няма да свърши златото в България и не трябва да се създава паника в обществото." 

Доставките в България са от различни рафинерии, монетни дворове и големи дилъри на инвестиционно злато. 

"Спорадично е възможно да има проблеми с дадена рафинерия или монетен двор - повреда на машини, смяна на матрици, временна липса на злато - но това са процеси, които отнемат седмица и не са твърде големи за целия пазар."

Няма и голяма рязка промяна в цената на златото, която да доведе до паническо изкупуване. След връщането на доходността на десет годишните ДЦК на САЩ и Европа, златото направи корекция до 1675 долара за тройунция през април тази година и в момента е на ниво около 1800 долара.

Основно значение за цената сега има инфлацията и нейното развитие - пазарите се интересуват повече от сигналите от Федералния резерв и Европейската централна банка, отколкото реалното повишение на цените на стоки и услуги, коментира Атанасов.

"Очакваме покачване на златото, когато централните банки признаят за нежелателна инфлация и покачат лихвите, при намаляване на стимулите, или при инфлация, която е прекалено видна, и надделее сентимента на инвеститорите над този на централните банки." 

По-ранно от очакваното повишение на лихвите би бил добър сигнал за златото, смята Атанасов. Има голямо значение с колко, кога и на колко пъти ще се вдигнат лихвите, но в момента е твърде рано да се прогнозира как точно това ще се отрази на златото, каза той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.