В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мерките за овладяване на енергийния пазар не дадоха резултат, чакат се нови рекорди

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие“, 20.10.2021 г.

15:23 | 20 октомври 2021
Обновен: 18:40 | 20 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

На пазарите има изключителна волатилност с разлики от 30-40 евро в цените на природния газ и електроенергията в рамките на един ден. В следващите месеци в България може да има месечни скокове от 30% - 40% в цената на газа и има опасения от колапс на енергийната икономика. Освен подкрепа за крайните клиенти, трябва да се помисли и за помощ за доставчиците от последна инстанция, които ще поемат огромно количество клиенти без сключени договори, а в момента нямат пари да покрият обезпеченията си. Това заяви адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Цените на електроенергията бележат нови рекорди и показват, че ще продължават да се покачват. Цените за базова енергия на пазара "Ден напред" във вторник са били 481 лв./MwH, а за пикова енергия - 536 лв./MwH. Средните нива са около 411 лв., а за събота и неделя - 396 лв.

"Всички мерки, които бяха обявени през септември и октомври - предлагането на двустранни договори на определени цени, включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" - не дадоха резултат и е нормално да не дадат резултат, защото причините за тези ценови нива са глобални, а не локални."

Независимо как се произвежда енергията - чрез АЕЦ, въглища, ВЕИ - когато тя отиде на борсата, тя получава своята борсова цена, обясни Кискинов. Търговците не са виновни за случващото се и дори са едни от най-големите потърпевши в момента.

"До голяма степен те не желаят да снабдяват крайни клиенти в момента. Те са нямали дългосрочно покритие на доставките си, защото държавата в продължение на две години не пускаше чрез държавните производители дългосрочни договори за снабдяване на добри цени и сега целият пазар се снабдява ден напред плюс марж. Търговците трябва да снабдяват на цени около 400 лв. - 500 лв. - те нямат финансовия ресурс да осигурят такова покритие на обезпеченията си и да платят за енергията, тъй като тя се заплаща на дневна база, а средствата от клиентите се получават на 40-дневна база."

На някои европейски борси обезпеченията достигат милиарди евро в момента, допълни Кискинов.

Най-лошото, което може да се направи в момента, е оттегляне от пазарните отношения и опит за регулация на цената, смята Кискинов. Основните производители трябва да бъдат оставени да реализират огромните си печалби и от тях да се прави подпомагане на индустрията, но и на доставчиците от последна инстанция - чрез намаляване на ДДС и акцизи, печалбите от търговии с емисии.

Ако се следва тенденцията през последните месеци с постоянно увеличение, през ноември средната цена трябва да е около 400 лв./MwH, прогнозира Кискинов и добави, че България не е в пика на световните цени. На борсата в Унгария за доставка в сряда цените са били 263 евро за базова енергия, а за пикова - 294 евро; фючърсите са около 220 евро.

Наблюдава се все по-малко влияние на цените на емисиите на парникови газове върху електроенергията, сподели Кискинов, но уточни, че това е най-вероятно временно явление.

В коментар за цените на природния газ в България, Кискинов заяви, че очаква скокове в следващите месеци, тъй като те са много по-ниски от световните. "Цените на природен газ в газов хъб "Балкан" се вдигат с между 16% и 20% в първите няколко месеца на годината, а през октомври с почти 52%. Цените традиционно се формират въз основа на регулираната цена, която изостава драстично от световните тенденции."

Цената не отразява това, което ще се случи, и можем да видим скокове от 30% - 40% на месец.

През януари 2022 г. ще се види дали ще се нормализират пазарите или ще се върви към още по-високи цени, както в България, така и на световните пазари. "Тогава ще има отражение и върху електроенергията, природния газ, топлинната енергия. Всичко това идва да ни каже, че енергийната икономика е пред колапс."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.