В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ниски данъци, прозрачност и разнообразие: защо ETF привличат рекордни инвестиции

Мехмед Дикме, финансов анализатор в Expat Capital, „В развитие“, 19.07.2021 г.

15:13 | 19 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Загубата на доверие към паричните мениджъри по време на криза и неумението на някои от тях да предпазят своите клиенти е едно от обясненията за пренасочването на инвеститорите към борсово търгуваните фондове (ETF). Това коментира Мехмед Дикме, финансов анализатор в Expat Capital, за треската за ETF, която завладя и „Уолстрийт“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„ETF привличат с ниски разходи, прозрачност и ликвидност. Имате достъп до търговията почти по всяко време и има ниски данъчни облагания в много държави, като САЩ и България. Почти всички от 25-те най-големи мениджъри на активи в САЩ или предлагат ETF, или ще го направят през тази година“, каза Дикме.

Обикновено се предлагат по няколко ETF, а не само един. „Виждаме над 20 тематични фондове, което са рекорд за сектора - ARK с космически изследвания и иновации, фондове за криптовалути, за зелена енергия“, каза Дикме.

Ще бъде много важно мениджърите да имат стратегия за търговията с ETF, предупреди той.

„Стратегията става все по-важна както за клиентите, така и за инвеститорите. Клиентите вече могат да имат експозиция не само към индивидуални компании, но и към отделни сектори. Има цели иновативни продукти, насочени към зелена енергия, рециклиране, намаляване на емисиите.“

Според Дикме не всички пари от взаимните фондове ще отидат към ETF, най-малкото защото големи пенсионни фондове нямат право да ползват ETF.

И в двата вида инвестиции има вградена диверсификация и дават голямо разнообразие от експозиция. „ETF печелят повече от взаимните фондове, защото са с много по-ниски разходи за менажиране и по-ниски такси за влизане и излизане от фондовете. От друга страна, те могат да бъдат търгувани с много по-малък капитал.“ ETF се търгуват в реално време за разлика от взаимните фондове, допълни Дикме.

В САЩ ETF са и облагодетелствани от гледна точка на данъците в сравнение с активно търгуваните взаимни фондове. „Данъците по капиталовата печалба не са чак толкова чести и не са толкова голям процент. В България и двата продукта не се облагат с данъци и инвеститорите могат да търгуват и двете по един и същи начин.“

Експертът отбеляза, че подобна тенденция се забелязва и в Канада и Япония, докато европейските пазари са „донякъде неутрални и даже има негативен паричен поток към ETF.”

Интересът в България към тях се обуславя от търсенето на диверсификация на инвестициите, заяви Дикме.

Повече за треската за ETF, фондовете на Expat Capital и техните предложения за ETF може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.