Бумът на тематичните ETF-и тепърва започва

80% от световните инвеститори в ETF планират да увеличат експозицията си към така наречените тематични ETF през тази година

13:47 | 8 март 2021
Обновен: 13:47 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-харесваните сектори в индустрията на борсово търгуваните фондове в размер на 5,8 трилиона долара също беше един от най-тежко засегнатите, след като миналата седмица технологичните акции се сринаха.

Фондовете, фокусирани върху конкретни пазарни ниши, натрупаха купища пари през първите два месеца на годината - тенденция, която е готова да се ускори бързо, показва ново проучване, цитирано от Bloomberg.

80% от световните инвеститори в ETF планират да увеличат експозицията си към така наречените тематични ETF през тази година, установиха от Brown Brothers Harriman & Co. в своя годишен доклад, публикуван в понеделник.

Такива продукти са привлекли повече от 32 милиарда долара през януари и февруари, което е най-доброто начало на годината за тях в исторически план, показват данни, събрани от Bloomberg. Активно управляваните фондове на Кати Ууд в Ark Investment Management революционизираха тематичното пространство, печелвайки фенове както сред институционалните, така и сред търговците на дребно. 

„Те виждат забележителен интерес“, каза Райън Съливан, старши вицепрезидент на глобалните ETF услуги на Brown Brothers Harriman & Co. „Това е като въпроса за пилето и яйцето до известна степен - следват ли инвеститорите добрите резултати на някои мениджъри в това пространство или има дългосрочна игра с промени в дизайна на портфейлите?“, попита той.

Но миналата седмица много тематични фондове - които могат да проследяват сектори като електрически превозни средства, технологии и геномика - се сблъскаха с бързи спадове. Нарастващата доходност по държавните ценни книжа стимулира предпазливостта към акциите на растежа, които са по-чувствителни към промените в лихвените проценти.

Респондентите в проучването - почти 400 институционални инвеститори, финансови съветници и мениджъри на фондове от САЩ, Европа и Китай - заявиха, че се интересуват най-много от тематични фондове за интернет и технологии, следвани от тези, фокусирани върху роботиката и изкуствения интелект.

„Това, което ни интересува най-много, е да видим каква е оставащата сила за тематичните ETF.  Ако представянето се обърне и преминем през една или две години, когато то е малко по-смесено, ще видим ли интереса да отшумява или той ще се задържи?“, каза Съливан.

Активно управляваните ETF - все още малка част от индустрията от 5,8 трилиона долара - също печелят инвеститорите, като 65% от анкетираните планират да увеличат експозицията си в сравнение с 57% в миналогодишното проучване.

Повече от половината от американските инвеститори също заявиха, че ще си купят полупрозрачен, активен ETF през следващите шест месеца. Първите от тази нова порода продукти, лансирани преди около година, но сравнително бавно привличат инвеститори. Най-големият Fidelity Blue Chip Growth ETF (FBCG), има само около 270 милиона долара активи.

Други констатации на доклада са, че повече от 70% от инвеститорите в ETF в световен мащаб казват, че планират да увеличат средствата си в ETF през следващата година, което е с три процентни пункта повече от проучването за 2020 г.

ETF–и с фиксиран доход са предпочитани по време на периоди на повишена волатилност, тъй като предлагат прозрачност и ликвидност, а 66% от анкетираните планират да увеличат инвестициите си в ETF с фиксиран доход тази година. 

След пет години 56% от анкетираните очакват да инвестират поне 11% от своите притежания в ESG ETF-и. Повече от 40% от анкетираните искат един ETF да има най-малко 100 милиона долара активи, преди да инвестират в него, което е с 11% повече от 2020 г.