Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Инвестициите в злато чрез ETF изместват кюлчетата

Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа, Експат Капитал, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 08.06.2021

20:01 | 8 юни 2021
Автор: Александра Попова

ЕTF-ите върху благородни метали са били нещо революционно за пазарите след 2000 г. Давали са достъп на много търговски инвеститори до експозиция към злато и благородни метали. Едните ETF-и се инвестират в злато, което е на кюлчета, други имат синтетична репликация.  Инвестицията във физическо злато не е на дневен ред след 2000 г. , тъй като би натоварило инвеститора с разходи. Това заяви Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа, Експат Капитал, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Инвестициите в злато чрез ETF са достъпни за покупка, като разходите са много оптимални. Купувайки свободно търгуван фонд за злато, експозицията вече е готова, докато инвеститорът трябва само да наблюдава. При физическата инвестиция нямате достъп до пазара на злато на световните борси“.

„Самата търговия с физическо злато е бавна и може да отнеме дни и дори седмици“, добави още гостът.

Диляна Тодорова подчерта, че най-важното при купуването на ETF е внимателно да се подбере момента, в който искаме да инвестираме. При опасност от инфлация и във време на ниски или отрицателни лихви златото става все по-привлекателна инвестиция.

„Златото има две основни направления, които го правят предпочитан актив. Първото е като вид диверсификация, а другото е като защитен актив срещу инфлация и спад във валутните курсове. Според наши анализи очакваме покачване на търсенето на самия благороден метал“.

Друга тема от разговора бе как са се отразили криптовалутите на цената на златото.

„Криптовалутите не са се отразили негативно на златото. То е нагоре през последните няколко дни. Няма пряка корелация между златото и криптовалутите. Те са рискова инвестиция за разлика от златото, което е традиционно и е предпочитана инвестиция през годините“.

Диляна Тодорова е на мнение, че най-прекият път за един български инвеститор, който желае експозиция към злато, е това той да има достъп до финансовите пазари - чрез вид посредник или управляващо дружество.

„Втората стъпка е изборът на инструмент, който следва цената на златото. Инвеститорът трябва да види как се представя избраният от него фонд спрямо бенчмарка. На трето място е необходимо да се преценят разходите - дали би било добре да се купи фонд в България или чужбина“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.