"Уолстрийт“ се предаде и се включи в спринта към $500 млрд. ETF

Тройка мениджъри на пари - BlackRock, Vanguard и State Street Corp. - представляват около 80% от пазара

16:33 | 15 юли 2021
Обновен: 16:44 | 15 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските мениджъри не можаха да спрат стремглавия поход към борсово търгуваните фондове (ETF) и вместо това решиха да се присъединят към него. 

ETF са на ръба да привлекат повече пари за седем месеца, отколкото през която и да е календарна година. В момента цифрата е 488,5 милиарда щатски долара и продължава да расте, като вероятно ще счупят рекорда за цялата година от 497 милиарда долара, поставен през 2020 г., след няколко седмици.

Това е историческа капитулация от страна на индустрията на взаимните фондове. 

Инвеститорите отдавна мигрират към по-евтиното, по-лесно за търговия и по-ефективно данъчно средство. Сега дори най-големите мениджъри на пари пускат ETF в опит да останат на пазара, а някои - като Vanguard Group - обработват конверсиите на своите клиенти вместо тях. 

Почти всички от 25-те най-големи мениджъри на активи в САЩ предлагат ETF или планират да го направят, според Bloomberg Intelligence. 

Capital Group е най-голямата без такава - и възнамерява да се присъедини към клуба скоро.

 „Има промяна на формата“, каза Ерик Балчунас, анализатор на ETF за BI. „По същия начин, по който хората преминаха от закупуване на компактдискове към използване на стрийминг или цифрова музика или от използване на таксита до Uber.“ 

ETF са финансови инструменти, които обединяват пари на инвеститорите, точно както взаимните фондове. Разликата е, че те се търгуват по цял ден като акции, а странност в начина им на работа - размяна на активи с посредник - им помага да отлагат данъчни задължения. 

Създадени за първи път преди повече от 30 години, популярността им нараства след финансовата криза през 2008 г. Никой не вярваше на „Уолстрийт“ след това и инвеститорите се насочиха до голяма степен към пасивните и прозрачни ETF, удвоявайки активите в американските фондове до 1 трилион долара до 2010 г. 

Сега историята се повтаря и катастрофата с коронавируса от миналата година предизвика пореден удар в ETF. Активите на фондовете в САЩ са скочили до рекордните 6,6 трилиона долара, в сравнение с 3,7 трилиона долара в разгара на миналогодишната разпродажба. 

capital inflow

ETF добавиха $497 милиарда нови пари през 2020 г., докато взаимните фондове претърпяха нетно теглене от $506 милиарда. 

„Периодът на стрес, който преживяхме през първото тримесечие на 2020 г., допълнително потвърди не само структурата на ETF, но и екосистемата на ETF в нейната цялост“, каза Бен Джонсън, глобален директор за ETF на Morningstar. 

„Това даде на повече инвеститори по-голяма увереност от всякога, че това е подходящ начин за пакетиране и предоставяне не само на различни пазарни експозиции, но и на различни инвестиционни стратегии.“ 

Тази година, както и през 2020 г., Vanguard доминира в класацията за ETF потоци. 

Най-голям е Vanguard S&P 500 ETF за 239 милиарда щатски долара (VOO), който добави 29 милиарда долара до момента, докато Vanguard Total Stock ETF (VTI) заема второ място с 21,5 милиарда долара. 

Следващият iShares Core S&P 500 ETF (IVV) на BlackRock Inc. е с 13,1 милиарда долара, а след това Vanguard Total Bond Market ETF (BND) с над 12 милиарда долара. 

Голяма част от представянето на Vanguard се свежда до ценообразуването и повсеместно разпространение в търговските платформи, но отразява и вътрешна миграция. Активите бавно се пренасочват от взаимните фондове на Vanguard към по-евтините ETF. 

От 173,3 милиарда щатски долара в потока на ETF в САЩ през юни, около 10 милиарда са от конверсии, каза говорител на компанията. Този процес е по-лесен за Vanguard, отколкото за много парични мениджъри, тъй като необичайната структура на фирмата означава, че нейните ETF са клас акции на нейните взаимни фондове. 

Но и други на „Уолстрийт“ намират начин. 

През март се състоя първото официално преобразуване на американски взаимен фонд в ETF. Първоначалното превключване беше направено от малка фирма, но процесът беше бързо разширен от новаторската Dimensional Fund Advisors. 

Базираната в Остин, Тексас, фирма с 637 милиарда долара под управление вече е прехвърлила около 29 милиарда долара активи в ETF, като планира още в бъдеще. Преобразуванията последваха успешното й стартиране на три ETFs в края на миналата година, които са събрали 1 милиард долара активи само за няколко месеца.

„Ще бъде от първостепенно значение всеки съществуващ мениджър на активи да има жизнеспособна ETF стратегия в бъдеще“, каза Нейт Герачи, президент на ETF Store. „Управителите на активи, които сега се присъединяват към ETF, закъсняват, но все още могат да влязат. Колкото по-дълго продължава това, толкова по-трудно ще е." 

Dimensions е една от многото компании на „Уолстрийт“, включително Wells Fargo и T. Rowe Price, които приеха ETF, след като промяната на правилата през 2019 г. направи стартирането по-лесно и проправи пътя за структури, които умело крият стратегии. Тази тенденция продължи и през 2021 г. - фирмата на известния технологичен инвеститор Райън Джейкъб Jacob Asset Management стана последната, която се присъедини в мелето в сряда. 

Може да има естествена граница на потока пари от взаимни фондове. Цялата пенсионна система в САЩ е изградена около тях, което означава, че трансформацията е невъзможна за много от тях. 

В същото време взаимните фондове също се увеличават тази година. Капиталовите продукти загубиха 206 милиарда долара, но тези, фокусирани върху фиксирания доход - където активното управление на парите остава доминиращо - са добавили 302 милиарда долара, като са помогнали за създаването на нетна печалба от 89 милиарда долара като цяло. 

ETF vs

Точните активи на индустрията зависят от начина, по който определяте пазара, но той все още контролира около 20 трилиона долара. 

Междувременно ETF все още може да се сблъскат с ограничения. 

Тройка мениджъри на пари - BlackRock, Vanguard и State Street Corp. - представляват около 80% от пазара и благодарение на бума сега те контролират огромни части от корпоративна Америка. 

Big three

Тази „Голяма тройка“ колективно притежава около 22% от типичната компания S&P 500, според данни на Bloomberg, спрямо 13,5% през 2008 г. Това привлича вниманието на регулаторите и поражда загриженост относно значението на подобно господство за всичко - от корпоративното управление до това как функционират пазарите. 

По-големите, по-утвърдени ETFs са склонни да привличат лъвския дял от потоците, така че това е проблем, който нараства само с изливането на пари. ETF на акции вече разбиха рекорда на годишния си поток, привличайки 372 млрд. долара в сравнение с най-добрите нива досега от 333 млрд. долара през 2017 г. 

Това е постижение, което стана възможно от историческото рали на акциите: американският S&P 500 многократно счупи рекорди тази година. 

„Фондовият пазар извървя невероятен път през последната година“, заяви Фиона Синкота, старши анализатор на финансовите пазари в City Index. „Това усещане за желание да се включите и този страх от пропускане е голям двигател на парите, инвестирани на пазара.“ 

Друга голяма притегателна сила беше звездният мениджър на активи Кати Ууд. Осемте ETF в нейната фирма, Ark Investment Management, са събрали 15,3 милиарда долара тази година на фона на лудницата за инвестиции в роботика или електрически превозни средства. 

Ефективността също помогна: фондовете на Ууд бяха сред най-добрите в САЩ миналата година. Успоредно с успеха си в привличането на пари, това я направи реклама за активно управление на ETF. 

Броят на стартиращите активни фондове се ускорява драстично и със 142 дебюта срещу 65 за пасивни продукти това ще бъде първата година, в която те надхвърлят своите конкуренти, свързани с индексите. 

active/pasive ETF

Няма гаранции, че годишният рекорд на ETF ще бъде счупен, разбира се, но е малко вероятно. 

ETF са колективно загубили пари само два месеца през последните три години. Дори тогава изтичането често е относително слабо. Когато световната икономика спря заради пандемията през март миналата година и световните фондови пазари се свиха, 357 милиарда долара бяха изтеглени от взаимните фондове на САЩ. За ETF това беше по-скоро 17 милиарда долара. 

„ETF са един вид лесен бутон, който можете да натиснете, за да получите експозиция към произволен брой различни сегменти на пазара, което се основава на много по-широка инвестиционна база, отколкото взаимните фондове някога са имали“, каза Джонсън от Morningstar.